Beindult a spórolás: jelentősen csökkent a villamosenergia-fogyasztás júliusban

2022. augusztus 15. 21:45
A koronavírus-járvány első hullámának adatait idézik a számok.

Mintegy 9 százalékkal volt kisebb az áramfogyasztás a magyar villamosenergia-rendszerben július utolsó hetében, mint egy évvel korábban – mutatott rá a Portfolio

Idén július 25. és 31. között már 8,7 százalékkal fogyott kevesebb villamos energia a magyar villamosenergia-rendszerben, mint 2021 júliusának utolsó hetében.

A teljes július havi bruttó villamosenergia-felhasználás így végül 5,6 százalékkal volt kisebb, mint a 2021. júliusi – ismertették.

A portál felidézte azt is, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások és leállások miatt 8,7 százalékkal zuhant az áramfogyasztás 2019 júniusához képest.

A napelemes rendszerek adatait nem tartalmazza a statisztika

Az összevetés során figyelembe kell venni a hőmérsékleti adatokat is, mivel ezek erősen összefüggenek a felhasználás alakulásával: nyáron a hőmérséklet emelkedése a fogyasztás növekedését vonja maga után a hűtési igény erősödésével. 2022 júliusának átlaghőmérséklete csak 0,2 celsius-fokkal maradt el a 2021 júliusi 24,8 fokos havi átlaghőmérséklettől. a hónap utolsó hetében jelentősebb volt a negatív eltérés az egy évvel korábbiakhoz képest – írták.

A gyorsan terjedő háztartási méretű napelemes rendszerek adatait viszont nem tartalmazza a statisztika, márpedig ezek egyre nagyobb mértékben befolyásolják a hálózati fogyasztási értékeket – tették hozzá.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

 

 

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés