Orbán Viktor politikája vakvágányra vezeti Magyarországot

2022. augusztus 14. 18:32

Mikuláš Dzurinda
Napunk
Viktor talán nem tudja, hogy Lengyelország teljesen másként viszonyul a Kremlhez, mint ő? Interjú.

„Az emberek személyes találkozásoknál nem beszélnek önnek a Nyugattal kapcsolatos kételyeikről?

Nem válogatom az embereket, ha sétálok, sem akkor, ha a dunai gáton futok. Ezekről a témákról azonban nem is beszélünk. Arról beszélünk, hogy lesz-e világítás és fűtés télen. Vagy hogy hol áll meg az infláció. Lesz-e újabb járványhullám. Ez foglalkoztatja az embereket.

Ezekről a dolgokról azonban az emberek a Nyugat–Kelet szembenállás kontextusában is beszélnek. Például hogy azért nem lesz fűtés Szlovákiában, mert szankcionáljuk Oroszországot.

Ez már a politika gyakorlati síkja, ezt nem kötném össze az ország civilizációs hovatartozásával. Azzal üzletelünk, akivel megfelelőnek tartjuk, és azzal üzletelünk, akivel megéri. Ezt elválasztom a civilizációs vagy ideológiai hovatartozásunktól.

Sok ember viszont azt mondja, hogy a civilizációs hovatartozásunk valahol középen van.

Erre már válaszoltam. Sosem hittem abban, hogy nem Nyugatra tartozunk, de nem hittem abban sem, hogy valamiféle híd lennénk a Nyugat és a Kelet között, mint ahogy Ján Čarnogurský állította. Sosem bíztam ezekben a gondolatokban, sosem mondott nekem semmit.

Vannak azonban hatalomban lévő politikusok, akik épp ezzel a gondolattal dolgoznak és „közép-európaiságról” beszélnek. Ilyen például Orbán Viktor is. Létezik »közép-európaiság«?

Orbán Viktorral erről vitáztam a Postoj hasábjain. Ő ezt sosem gondolta komolyan. Minden, amit csinál, egyetlen célt követ. Mégpedig, hogy megerősítse a hazai pozícióit. Orbán Viktor, öreg barátom úgy tett, mintha vitázott volna velem, és megmosolyogtató volt számomra, mikor a V4-et igyekezte a németek és a franciák alternatívájaként megfogalmazni. Viktor talán nem tudja, hogy Lengyelország teljesen másként viszonyul a Kremlhez, mint ő? Hogyan állhatott elő ezzel, ha ezt tudta? Vagy talán nem tudta? Ez az egész az elejétől kezdve svindli volt. Megfogható, tetten érhető svindli.”

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Létezik 'közép-európaiság'?" - egy pillanatig létezett, míg életben tartotta szovjet elnyomatás közös történelmi élménye. Most, hogy lecsúsztatják Oroszországot az európai mérleghintáról, Nyugat-Európa is hanyatt esik, teret engedve az amerikai térnyerésnek Európában. Orbán legalább azt akarja, hogy az európai országok álljanak sarkukra saját érdekükben.

Én is így gondolom, egy EU-s kilépés esetén az EU mindent bevetne, hogy Magyarországot tönkretegye (akár csak gazdaságilag, vámokkal, energiahordozók árának felemelésével és így tovább)
De nagy esély van rá, hogy mire oda jutnánk, hogy ki kellene lépni, magától széthullik az egész, szerintem azért először várjuk meg, hátha.

Varsó nem tudja, hogy mi máshogy viszonyulunk a Kremlhez, mint ők?

Elég érdekeseket lehet Dzurindarol olvasni. Pártelnökként megbukott. Fico pénzmosással vádolta, emiatt nem is indult minelnök jelöltnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés