Macron aláírta a finn és a svéd NATO-csatlakozási jegyzőkönyveket

2022. augusztus 14. 22:32
A francia elnök szerint a döntés megerősíti a két állam biztonságát a közvetlen szomszédjukban lévő valódi fenyegetéssel szemben.

Emmanuel Macron francia elnök aláírta Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyveit – adta hírül a francia elnöki hivatal vasárnapi közleménye alapján a finn YLE.

„Finnország és Svédország, két európai partnerország senki által nem befolyásolt választása

megerősíti a két állam biztonságát a közvetlen szomszédjukban lévő valódi fenyegetéssel szemben

,és – a két ország lehetőségeire figyelemmel – jelentős mértékben hozzájárul Európa biztonságához” – mondta Macron a jegyzőkönyvek aláírása után. A francia parlament két háza már korábban támogatta a két ország NATO-csatlakozását.

Ezzel a NATO 30 tagállamából már 23 jóváhagyta Finnország és Svédország csatlakozását az eredetileg a Szovjetunióval szemben létrehozott nyugati katonai szövetséghez, aminek térnyerése igencsak zavarja Oroszországot. Finnország és Svédország korábban katonai szempontból semleges államok voltak,

miután viszont Oroszország megtámadta Ukrajnát, mindkét országban felmerült, hogy NATO-kellene szavatolni a saját biztonságukat.

A NATO tagállamai közül már csak Törökország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Szlovákia és Magyarország nem hagyta hivatalosan jóvá a két ország csatlakozási kérelmét.

Nyitókép: AFP

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés