Ijesztő haderőt rakott össze Kína, de van egy terület, ahol csúnyán le vannak maradva

2022. augusztus 14. 10:11

Ács Bence
Portfolio.hu
A múlt héten kitört konfliktus következtében ismét reflektorfénybe került Tajvan és Kína hadereje.

„A múlt héten kitört tajvani konfliktus következtében ismét reflektorfénybe került Tajvan és Kína hadereje. Miközben az orosz-ukrán háború kitörése óta a nyugati hatalmak lényegében egymásra licitálva mutatnak be olyan harckocsimodelleket, amelyek képesek túlélni a modern harcterek viszontagságait, addig Kína környékén meglehetősen nagy a csend. Cikkünkben a kínai Népi Felszabadító Hadsereg harckocsijainak történelmét tekintjük át.

Mindegy, csak tank legyen – harckocsik Kínában 1945-ig

Kínai fegyveresek először 1919-ben jutottak harckocsikhoz, amikor Zsang Zuo Lin mandzsúriai hadúr francia gyártmányú FT-17-es könnyű harckocsikat zsákmányolt Oroszországtól.

A KÉT FŐS LEGÉNYSÉGGEL MŰKÖDŐ FT-17 A MAGA IDEJÉBEN FORRADALMI ESZKÖZ VOLT: 2 MÉTERES MAGASSÁGÁVAL ÉS 6,5 TONNÁS TÖMEGÉVEL ELTÖRPÜLT A NAGY-BRITANNIA ÉS NÉMETORSZÁG ÁLTAL HASZNÁLT HATALMAS MONSTRUMOKTÓL, FEGYVERZETÉT PEDIG A TÖRTÉNELEM SORÁN ELŐSZÖR EGY DARAB, FORGATHATÓ TORONYBAN HELYEZTÉK EL. A RENAULT GYÁR HARCKOCSIJA OLYAN MINTÁT TEREMTETT, AMELYET AZÓTA IS ALKALMAZNAK A HARCKOCSIK GYÁRTÁSA SORÁN.

Az FT-17-es olyan eszköznek számított, amelyet az ország összes hadura magának akart tudni. A mandzsúriai nacionalisták, a kommunisták, a Csang-Kaj-Sek vezette Kuomintang, de még a térségben megjelenő japán katonák is használták a típust, igaz a beszerzés módja felettébb különleges volt: az egymással harcoló felek egymástól lopkodták el a harckocsikat.”

Nyitókép: Wikipedia

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi a fasznak fejlesztene harckocsikat? Kína nem tervez nagy szárazföldi hadműveleteket, a Kelet-Kínai, Dél-Kínai tengerre akarja kiterjeszteni a befolyását, illetve Tajvanra.

A kérdés az, hogy az Usa hogyan nem tud kijönni vesztesen ebből az egészből? Tajvan vonatkozásában nincs esélye Kínával szemben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés