Gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek Salman Rushdie támadója ellen

2022. augusztus 13. 19:40
A Hadi Matar nevű elkövető egy pódiumbeszélgetésen próbált meg végezni a brit-amerikai íróval.

Gyilkossági kísérlet és testi sértés miatt vádat emeltek Hadi Matar ellen, aki egy New York-i pódiumbeszélgetésen megkéselte Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai írót – közölte az ügyészség szombaton, majd jelezte, vizsgálja, hogy milyen tervezés és előkészületek előzték meg a támadást, és lehet-e bővíteni a vádpontokat. 

A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálása során arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával - tájékoztatott az NBC hírtelevízió. Matar Kaliforniában született, és nemrég költözött New Jersey-be. A támadáskor hamis jogosítvány volt nála. Pontos indítékát egyelőre nem tudni.   

Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte ügynöke, Andrew Wylie. Rushdie jelenleg lélegeztetőgépen van. Salman Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt.

Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett. Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban. Egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a fejére kitűzött vérdíjat.   

Iránban hivatalosan nem reagáltak a Rushdie elleni merényletkísérletre, de az állami befolyás alatt álló, keményvonalas lapok méltatták a támadót.

Ezernyi gratuláció annak a bátor és kötelességtudó embernek, aki megtámadta a hitehagyott és gonosz Salman Rushdie-t New Yorkban”

– írta szombaton a Kajhán című iráni lap, melynek főszerkesztőjét a legfőbb vallási és politikai vezető nevezi ki.

A lap hozzátette: meg kell csókolni annak a kezét, aki kitekeri Isten ellenségeinek a nyakát. A Vatan Emrúz című lap Kés Salman Rushdie nyakában címmel számolt be a támadásról, a Horaszán című napilap pedig azt írta, hogy a sátán úton van a pokolba. A támadás óta számos nyugati politikai vezető, a többi között a brit miniszterelnök és a német kancellár is megdöbbenésének adott hangot a támadás miatt, és együttérzését fejezte ki Rushdie-nak.

(MTI)

A nyitóképen Salman Rushdie látható. Kép forrása: Joel Saget/AFP

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés