Az észt kormányfő szerint megtalálták a Kreml Achilles-sarkát

2022. augusztus 12. 18:44
Az észt kormány csütörtökön úgy döntött, hogy az Észtországban kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok augusztus 18. után nem léphetnek be az országba.    

Érzékeny pontra sikerült rátapintani azzal a felszólítással, hogy az EU állítsa le a turista vízumok kiadását az orosz állampolgároknak – jelentette ki az észt kormányfő pénteken, miután kormánya szigorította is az orosz beutazókra vonatkozó szabályokat. Kaja Kallas közölte:

a felvetést követő heves reakciók az orosz elit részéről arra utalnak, hogy ez hatékony szankciós eszköz.

Az észt kormányfő a tallinni rádióban fejtette ki álláspontját: „Tudni kell, hogy Oroszország lakosságának csak mintegy 10 százaléka utazik külföldre, főleg Moszkvából és Szentpétervárról, és pont ők azok, akiknek a véleménye számít otthon” – mondta Kallas. A politikus szerint ezt támasztja alá az is, hogy Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök személyesen őt is megtámadta a Twitteren.  

Achilles-sarok

„Ebből látszik, hogy ez az Achilles-sarkuk. Ez olyasmi, amitől nagyon tartanak, vagyis ez hatásos lehet” – fejtette ki Kaja Kallas. Az észt kormány csütörtökön úgy döntött, hogy az Észtországban kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok augusztus 18. után nem léphetnek be az országba. Kallas a rádióinterjúban arra is kitért, hogy az Oroszországból beutazók esetében nem egyenlő a terhek megoszlása az európai országok között.    

„Európa kitiltotta a légteréből az orosz repülőket. Így  az oroszok csak három országon keresztül léphetnek be Európába; Finnországon, Észtországon vagy Lettországon át. Így nem tartom méltányosnak, hogy más schengeni országok kiadják a vízumokat, de a tényleges terheket nekünk hármunknak kell viselnünk” – tudatta Kaja Kallas. A schengeni övezetben érvényes vízum szabad mozgást tesz lehetővé az övezet mind a 26 tagországában.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az észtek a vak ló bátorságával rendelkeznek. A biztonság kedvéért szemellenzőt is viselnek.

Ez a kölcsönös ellenségeskedés még a szovjet vagy régebbi időkre nyúlik vissza. Annak idején a SzU-ban tanuló magyar egyetemistákat Leningrádban kiejtésük alapján észteknek vélték és elég durvák voltak velük. Ha meg alkalmanként átmentek Észtországba, a kiejtésüktől függetlenül oroszoknak gondolva őket, sértő megjegyzéseknek voltak kitéve vagy a boltokban nem szolgálták ki őket.

ez mondjuk konkretan nacizmus, nemzetisegi alapon

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés