A Fidesznek nemcsak képessége, de szándéka sincs kormányozni

2022. augusztus 12. 14:35

Egy olyan krízisben, amilyen a mostani, a kormánynak három feladata lenne.

2022. augusztus 12. 14:35
null
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen

»Most, amikor autóval jöttem erre, láttam, hogy minden benzinkút tele volt«, mondta szokásos nyegleségével Gulyás Gergely miniszter, amikor azt kérdezték tőle, miért nem adott már megint felkészülési időt a kormány az érintetteknek.

Nem csak a taxisok – újabb – kivételezése, hanem az ársapka-korlátozás bejelentésének módja, időzítése is mutatja, hogy a kormány, persze a maga módján, sokat tanult a harminckét évvel ezelőtti taxisblokádból. 1990-ben egy októberi csütörtök estén jelentette be az akkori kormány a benzináremelést, kifejezetten amiatt, hogy péntek reggelig már ne csapolhassák szárazra a kutakat az autósok a régi árakon. Csak éppen maga a rapid intézkedés olyan felháborodást keltett, hogy az akkori egyetlen lehetséges mobil kommunikációs eszközzel rendelkező szakma felháborodásában gyorsan megszervezte az ország megbénítását. Erre ügyelve a mostani kormány ismét igyekezett előre okafogyottá tenni a taxisblokádot, viszont a többi cégautósnak a bejelentés perceket hagyott a »felkészülésre«.

Igaz, az, hogy a lakosság maga is számol a benzinár-korlátozás elengedésével, pontosan kifejeződött a hosszú sorokban, amelyeket Gulyás Gergely – megemelt képviselői benzinkeret birtokosaként, illetve »kigazdálkodott« állami autó használójaként – láthatott a Kormányinfóra tartva. Mondhatni, az emberek kilogikázták, mi következhet az energiaár-emelkedésből. Sokan számítottak arra, hogy teljesen megszűnik, vagy jóval magasabbra kerül az ársapka, ezért igyekeztek még a kormányzati bejelentés előtt megtankolni autójukat.

Mindez azt is jelenti, hogy a lakosság, a nép, hívjuk akárhogy az embereket, a saját szempontjuk szerinti logikát hibátlanul alkalmazta. Tudomásul vették, hogy az árkorlátozás nem tarthat örökké, de még egyszer, utoljára, megpróbáltak a kormány által mindeddig nagy erővel ösztönzött olcsóbb fogyasztás lehetőségéből hasznot húzni.

Az érem másik oldala, hogy eközben vajon a kormány képes-e a tőle elvárható észszerűség érvényesítésére?

Egy olyan krízisben, amilyen a mostani, a kormánynak három feladata lenne: fenntartani az ellátásbiztonságot, vagyis azt, hogy legyen és maradjon is elég üzemanyag; kiemelten őrizni a stratégiai ágazatok, például az egészségügy, az élelmiszerszállítás, a közösségi közlekedés működőképességét; segíteni a legrosszabb helyzetben lévőket.”

Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. augusztus 13. 23:15
Buttha Budzykám. El tudjuk képzelni ,ilyen senkik kormányoznának...
erdei nyezega
2022. augusztus 13. 20:30
hát?...köcsög libsi!......anyádnak csak egy feladata lett volna abortuszt végrehajtani rajtad......de azt se tette meg!
nyugalom
2022. augusztus 13. 20:02
Azert szavazott rá az orszag! Ki ez a hatökör?
Bitrex®
2022. augusztus 13. 14:28
Aztán van-e akváriumod?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik