Rendőrségi kapcsolatai lehettek a magyar drogbárónak, az ügyészség nyomoz

2022. augusztus 11. 18:58

Grubacs Igorhoz az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogbiznisze köthető.

2022. augusztus 11. 18:58
null

Nyomozást indított az ügyészség, miután a saját ügyével kapcsolatos rendőrségi vallomások kerülhettek a magyar drogbáróként emlegetett Grubacs Igorhoz – értesült a Mediaworks Hírcentruma. A Magyar Nemzet azt írja: a férfihoz az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogbiznisze köthető, sokáig Montenegróban bujkált, ám végül rendőrkézre került, és Magyarországra szállították. Grubacsot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korábbi vezetője is úgy jellemezte, hogy

befolyásos tagja az alvilágnak és rengeteg kábítószer behozataláért felelős.

A Mediaworks–Hírcentrum információi szerint vizsgálja az ügyészség, miként kerülhettek bizalmas rendőrségi iratok a magyar drogbárónak nevezett, jó ideig szökésben lévő, majd Montenegróban elfogott Grubacs Igorhoz. 

Negyedmilliárd forintnyi kábítószert foglaltak le

A történet előzménye, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai 2021. január 29-én Budapesten, egy XIII. kerületi társasház mélygarázsában fogtak el két drogkereskedőt egy drogügylet lebonyolítása közben. 

A férfiaknál nagy mennyiségű kábítószert találtak a rendőrök. A nyomozás során a hatóságok felderítették a többi – szintén eladásra szánt – kábítószer megőrzésére szolgáló járművet, illetve tárolóhelyet.

A lefoglalt kábítószerek feketepiaci értéke körülbelül negyedmilliárd forint, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogfogása volt. 

A kábítószer átadását a közelből felügyelte a drogügylet szervezője, a harmincas éveiben járó, Grubacs Igor, akit nem sikerült lekapcsolni, pedig elfogására az NNI a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeit kérte fel. A férfi szökéshez használt autóját – amit később a rendőrök megtaláltak – hátrahagyta, és elrejtőzött a hatóságok elől. 

A rendőrség elfogatóparancsot adott ki vele szemben, Grubacsot végül Montenegróban sikerült elkapni, ahol üzletelni készült a helyi alvilág embereivel, azonban a rendőrség a helyszínen megakadályozta ezt. A drogbáró nem adta könnyen magát, tűzharc során megsérült és kórházban ápolták. 

A férfi befolyásos tagja a magyar alvilágnak

A Blikk szerint elfogásával egy napon a montenegrói rendőrök lefoglaltak egy adag marihuánaszállítmányt is, amit koronavírus elleni vakcina dobozába rejtettek el. A férfit – akit egyesek a montenegrói kábítószer-maffiához is kötnek – júniusban szállították Budapestre, azóta is börtönben van. 

Grubacs Igorról tavaly egyébként a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi igazgatója, Opauszki András is úgy nyilatkozott, hogy a férfi befolyásos tagja a magyar alvilágnak, rengeteg kábítószer behozataláért felelős,

nagy hálózatot üzemeltetett, de nagy csapást mértek az utóbbi időkben a szervezetére.

A Mediaworks–Hírcentrum értesülései szerint az alapügy nyomozásáról tavaly ősszel különítették el azt a szálat, ami Grubacs esetleges rendőri kapcsolatait igazolhatja, így azzal összefüggésben csak az ügyészség nyomozhat. Azt írják: még a budapesti razziák során kerültek a hatóságokhoz olyan – Grubaccsal kapcsolatos – rendőrségi iratok és vallomások, amiket a drogbáró hagyott hátra menekülés közben. 

A lap információi szerint az eljárás elején az is felmerült, hogy a rendőrségi iratok nem hitelesek és valakik „megszerkesztett” vallomásokkal próbálták zsarolni a férfit.

Borítókép: Az angyalföldi mélygarázsban összesen 22 kilogramm marihuánát találtak a két kereskedőn rajtaütő nyomozók (Fotó: NNI/Rendőrség)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. augusztus 12. 11:06
Megéli a második kihallgatást?
Trombitás Keresztély
2022. augusztus 11. 23:43
Pintyér jó pénzért mindenre szemet huny. Ugye Szeva bácsi? De akár Putri Eszkobár hatvanpusztai ültetvényéig is elvezethetnek a szálak.
Namond
2022. augusztus 11. 22:07
A Pünkösdi Egyház vezetőinek 2017. évi kezdeményezésére alakultak a népkonyhák, ahol, azonban az ingyenes étkeztetésre igényelt támogatásokat nem használták fel teljes mértékben, annak jelentős részét bankautomatákban felvették, majd cipősdobozokban szállították a bűnszervezet vezetőinek. Az elcsalt pénz jelentősebb része a Pünkösdi Egyházhoz köthető szervezet OSZTRÁK és magyar bankszámláin landolt. Budapesten ezer főre igényeltek támogatást, mely igényt egy idő után már 24 ezer főre nyújtotta be az egyházi szervezet, miközben az üzemeltető cégeket folyamatosan cserélték, végül már csak a fiktív számlázással foglalkoztak. (A megítélt támogatás felhasználását, nem ellenőrzi a minisztérium, az ÁSZ, a Kincstár? Milyen jogszabályokat hozott/hozatott a FIDESZ kormány?) A bűnszervezet vezetői előre eltervezték, milyen módon mossák tisztára az elcsalt pénzt: összesen 4 milliárd forint adományról szereztek hamis iratokat, ebbe a műveletbe egyikőjük 74 éves édesanyját is bevonták. Az ügy Békés megyében pattanhatott ki, még 2019-ben, a helyi képviselők gyanakodtak a népkonyha homályos hátterű működése miatt, ezért beszámolót kértek a Pünkösdi Egyház vezetőitől. A képviselők nem voltak elégedettek a válaszokkal, még azt sem sikerült akkor tisztázniuk, hogy milyen forrásokat használ fel a szervezet a népkonyha működtetéséhez. https://hvg.hu/kkv/20220811_Milliardokat_csalt_el_az_egyik_egyhaz_nepkonyhai_moge_bujva_a_bunbanda?s=hk
pepita
2022. augusztus 11. 21:29
Mi ez a feltételes mód???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik