Rendőrségi kapcsolatai lehettek a magyar drogbárónak, az ügyészség nyomoz

2022. augusztus 11. 18:58
Grubacs Igorhoz az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogbiznisze köthető.

Nyomozást indított az ügyészség, miután a saját ügyével kapcsolatos rendőrségi vallomások kerülhettek a magyar drogbáróként emlegetett Grubacs Igorhoz – értesült a Mediaworks Hírcentruma. A Magyar Nemzet azt írja: a férfihoz az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogbiznisze köthető, sokáig Montenegróban bujkált, ám végül rendőrkézre került, és Magyarországra szállították. Grubacsot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korábbi vezetője is úgy jellemezte, hogy

befolyásos tagja az alvilágnak és rengeteg kábítószer behozataláért felelős.

A Mediaworks–Hírcentrum információi szerint vizsgálja az ügyészség, miként kerülhettek bizalmas rendőrségi iratok a magyar drogbárónak nevezett, jó ideig szökésben lévő, majd Montenegróban elfogott Grubacs Igorhoz. 

Negyedmilliárd forintnyi kábítószert foglaltak le

A történet előzménye, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai 2021. január 29-én Budapesten, egy XIII. kerületi társasház mélygarázsában fogtak el két drogkereskedőt egy drogügylet lebonyolítása közben. 

A férfiaknál nagy mennyiségű kábítószert találtak a rendőrök. A nyomozás során a hatóságok felderítették a többi – szintén eladásra szánt – kábítószer megőrzésére szolgáló járművet, illetve tárolóhelyet.

A lefoglalt kábítószerek feketepiaci értéke körülbelül negyedmilliárd forint, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogfogása volt. 

A kábítószer átadását a közelből felügyelte a drogügylet szervezője, a harmincas éveiben járó, Grubacs Igor, akit nem sikerült lekapcsolni, pedig elfogására az NNI a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeit kérte fel. A férfi szökéshez használt autóját – amit később a rendőrök megtaláltak – hátrahagyta, és elrejtőzött a hatóságok elől. 

A rendőrség elfogatóparancsot adott ki vele szemben, Grubacsot végül Montenegróban sikerült elkapni, ahol üzletelni készült a helyi alvilág embereivel, azonban a rendőrség a helyszínen megakadályozta ezt. A drogbáró nem adta könnyen magát, tűzharc során megsérült és kórházban ápolták. 

A férfi befolyásos tagja a magyar alvilágnak

A Blikk szerint elfogásával egy napon a montenegrói rendőrök lefoglaltak egy adag marihuánaszállítmányt is, amit koronavírus elleni vakcina dobozába rejtettek el. A férfit – akit egyesek a montenegrói kábítószer-maffiához is kötnek – júniusban szállították Budapestre, azóta is börtönben van. 

Grubacs Igorról tavaly egyébként a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi igazgatója, Opauszki András is úgy nyilatkozott, hogy a férfi befolyásos tagja a magyar alvilágnak, rengeteg kábítószer behozataláért felelős,

nagy hálózatot üzemeltetett, de nagy csapást mértek az utóbbi időkben a szervezetére.

A Mediaworks–Hírcentrum értesülései szerint az alapügy nyomozásáról tavaly ősszel különítették el azt a szálat, ami Grubacs esetleges rendőri kapcsolatait igazolhatja, így azzal összefüggésben csak az ügyészség nyomozhat. Azt írják: még a budapesti razziák során kerültek a hatóságokhoz olyan – Grubaccsal kapcsolatos – rendőrségi iratok és vallomások, amiket a drogbáró hagyott hátra menekülés közben. 

A lap információi szerint az eljárás elején az is felmerült, hogy a rendőrségi iratok nem hitelesek és valakik „megszerkesztett” vallomásokkal próbálták zsarolni a férfit.

Borítókép: Az angyalföldi mélygarázsban összesen 22 kilogramm marihuánát találtak a két kereskedőn rajtaütő nyomozók (Fotó: NNI/Rendőrség)

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés