Rossz vicc

2022. augusztus 10. 18:19
Schmidt Gábor
Magyar Nemzet
Karácsony eddigi főpolgármesteri és politikai ténykedése, lehetne csupán egy rossz vicc is. De sajnos nem az, hanem szomorú, botrányos és szégyenletes.

„Karácsony Gergely hálás lehet Vlagymir Kuznyecovnak és Alekszej Sztol­jarónak, hiszen a két orosz humoristának köszönhetően Budapest főpolgármesterét végre együtt emlegetik Emmanuel Macronnal, Boris Johnsonnal, Recep Tayyip Erdogannal és Justin Trudeau-val, a valódi politikai nagyvadakkal. Az a közös bennük, hogy mindannyiukat átverte a Vovan és Lexus néven ismert két orosz telefonbetyár. Karácsony esetében a videóhívásban az oroszok az úgynevezett deep fake technológiát használták, így hitették el Budapest főpolgármesterével, hogy kijevi kollégájával, Vitalij Klicskóval beszélt.

Karácsonyt – a kiszivárgott felvételek tanúsága szerint – a Főpolgármesteri Hivatalban érték utol az orosz humoristák, bizonyára délután keresték, erre utal, hogy a városvezető magához képest egész frissnek tűnt, nem gőzölgött előtte a hajnali 8 órás kávé, és nem lógott be a képbe a plafonról az otthoni konyhai csupasz villanykörte, mint egy korábbi videós bejelentkezésénél. Karácsony korábban újságírói kérdésre azt hazudta, angolul diskurált az ál-Klicskóval, a kiszivárgott felvételekből viszont egyértelműen kiderül, hogy magyarul beszélt, jobbján pedig a tolmács ült és fordított. Aznap, amikor a bolondját járatták vele, Budapest főpolgármestere még azt állította: »Noha a hívás nagy részé­ben releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút kel­tően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezettnél jóval korábban be is fejeztem.«

A felvételt visszanézve mondhatjuk, hogy a főpolgármester szokásához híven nem bontotta ki az igazság minden szeletét. Karácsony mindvégig készségesen végszavazott az ál-Klicskónak, amikor Magyarországot és kormányát kellett támadni. Egyebek mellett arról beszélt, hogy a magyar kormány rossz oldalon áll az oroszellenes szankciókat illetően, és örömét fejezte ki, hogy az EU elfogadta a szankciós csomagot. Karácsony arról is beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor elszigetelődött, az »Orbán-rezsim« nem sokáig marad már hatalmon, Brüsszelnek pedig megvannak az eszközei, hogy jobb belátásra bírják a magyar kormányt.

A beszélgetésről kiszivárgott videófelvétel egyébként vágott állapotban is majdnem tízperces, és eszerint Budapest első embere – bármennyire is az ellenkezőjét állította – szépen beült a hintába, és élvezte, hogy egyre nagyobbakat löknek rajta. A tízperces, vágott felvétel hatodik percénél az ál-Klicsko felvetette, hogy Magyarországon és Ukrajnában is sérülnek a homoszexuálisok jogai, és még a gyerekek sem választhatják meg, milyen neműek akarnak lenni, de Kijev ezen hamarosan változtat. Karácsony a felvétel szerint itt sem fogott gyanút, buzgón helyeselt, és azt hajtogatta, hogy Budapest toleráns város. Majd az ál-Klicsko segítséget ígért Karácsonynak ukrán részről a következő választásokon, arra hivatkozva, hogy változtatni kell a magyarországi politikai rendszeren. A főpolgármester nemhogy nem utasította vissza a hazaárulásra vonatkozó felvetést, röviden konzultált a tolmácsával, majd mindössze azzal próbálta elkenni a dolgot, hogy még soká lesz a következő voksolás. Az ál-Klicsko ezután azt közölte, hogy mindannyian európaiak vagyunk, harcolnunk kell a konzervatívok ellen, akiket – szó szerinti idézet következik – mind meg kell b…szni. Karácsony ezen csak zavartan nevetgélt, majd a tolmács átvette a szót, és udvaria­san megköszönte a kapcsolatfelvételt.

Mindez, akárcsak Karácsony eddigi főpolgármesteri és politikai ténykedése, lehetne csupán egy rossz vicc is. De sajnos nem az, hanem szomorú, botrányos és szégyenletes. Abban sem reménykedhetünk, hogy egyszer majd kiderül: az ál-Klicskóval valójában egy ál-Karácsony beszélt, deep fake technológiával.

Mert ő tényleg ilyen, ők tényleg ilyenek. ”

Nyitókép: Peter Kohalmi / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés