Rossz vicc

2022. augusztus 10. 18:19

Karácsony eddigi főpolgármesteri és politikai ténykedése, lehetne csupán egy rossz vicc is. De sajnos nem az, hanem szomorú, botrányos és szégyenletes.

2022. augusztus 10. 18:19
null
Schmidt Gábor
Magyar Nemzet

„Karácsony Gergely hálás lehet Vlagymir Kuznyecovnak és Alekszej Sztol­jarónak, hiszen a két orosz humoristának köszönhetően Budapest főpolgármesterét végre együtt emlegetik Emmanuel Macronnal, Boris Johnsonnal, Recep Tayyip Erdogannal és Justin Trudeau-val, a valódi politikai nagyvadakkal. Az a közös bennük, hogy mindannyiukat átverte a Vovan és Lexus néven ismert két orosz telefonbetyár. Karácsony esetében a videóhívásban az oroszok az úgynevezett deep fake technológiát használták, így hitették el Budapest főpolgármesterével, hogy kijevi kollégájával, Vitalij Klicskóval beszélt.

Karácsonyt – a kiszivárgott felvételek tanúsága szerint – a Főpolgármesteri Hivatalban érték utol az orosz humoristák, bizonyára délután keresték, erre utal, hogy a városvezető magához képest egész frissnek tűnt, nem gőzölgött előtte a hajnali 8 órás kávé, és nem lógott be a képbe a plafonról az otthoni konyhai csupasz villanykörte, mint egy korábbi videós bejelentkezésénél. Karácsony korábban újságírói kérdésre azt hazudta, angolul diskurált az ál-Klicskóval, a kiszivárgott felvételekből viszont egyértelműen kiderül, hogy magyarul beszélt, jobbján pedig a tolmács ült és fordított. Aznap, amikor a bolondját járatták vele, Budapest főpolgármestere még azt állította: »Noha a hívás nagy részé­ben releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút kel­tően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezettnél jóval korábban be is fejeztem.«

A felvételt visszanézve mondhatjuk, hogy a főpolgármester szokásához híven nem bontotta ki az igazság minden szeletét. Karácsony mindvégig készségesen végszavazott az ál-Klicskónak, amikor Magyarországot és kormányát kellett támadni. Egyebek mellett arról beszélt, hogy a magyar kormány rossz oldalon áll az oroszellenes szankciókat illetően, és örömét fejezte ki, hogy az EU elfogadta a szankciós csomagot. Karácsony arról is beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor elszigetelődött, az »Orbán-rezsim« nem sokáig marad már hatalmon, Brüsszelnek pedig megvannak az eszközei, hogy jobb belátásra bírják a magyar kormányt.

A beszélgetésről kiszivárgott videófelvétel egyébként vágott állapotban is majdnem tízperces, és eszerint Budapest első embere – bármennyire is az ellenkezőjét állította – szépen beült a hintába, és élvezte, hogy egyre nagyobbakat löknek rajta. A tízperces, vágott felvétel hatodik percénél az ál-Klicsko felvetette, hogy Magyarországon és Ukrajnában is sérülnek a homoszexuálisok jogai, és még a gyerekek sem választhatják meg, milyen neműek akarnak lenni, de Kijev ezen hamarosan változtat. Karácsony a felvétel szerint itt sem fogott gyanút, buzgón helyeselt, és azt hajtogatta, hogy Budapest toleráns város. Majd az ál-Klicsko segítséget ígért Karácsonynak ukrán részről a következő választásokon, arra hivatkozva, hogy változtatni kell a magyarországi politikai rendszeren. A főpolgármester nemhogy nem utasította vissza a hazaárulásra vonatkozó felvetést, röviden konzultált a tolmácsával, majd mindössze azzal próbálta elkenni a dolgot, hogy még soká lesz a következő voksolás. Az ál-Klicsko ezután azt közölte, hogy mindannyian európaiak vagyunk, harcolnunk kell a konzervatívok ellen, akiket – szó szerinti idézet következik – mind meg kell b…szni. Karácsony ezen csak zavartan nevetgélt, majd a tolmács átvette a szót, és udvaria­san megköszönte a kapcsolatfelvételt.

Mindez, akárcsak Karácsony eddigi főpolgármesteri és politikai ténykedése, lehetne csupán egy rossz vicc is. De sajnos nem az, hanem szomorú, botrányos és szégyenletes. Abban sem reménykedhetünk, hogy egyszer majd kiderül: az ál-Klicskóval valójában egy ál-Karácsony beszélt, deep fake technológiával.

Mert ő tényleg ilyen, ők tényleg ilyenek. ”

Nyitókép: Peter Kohalmi / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gecorbi
2022. augusztus 11. 12:43
Te,.fidkány-nyalonc....Áder esetet holnap írod meg?
olajfa1
2022. augusztus 11. 12:30
A nagyképű nagypofájú belterjes pestieknek is meg kell tanulniuk szavazni is meg viselkedni is...
Nehidd El
2022. augusztus 11. 10:17
"Az ál-Klicsko ezután azt közölte, hogy mindannyian európaiak vagyunk, harcolnunk kell a konzervatívok ellen, akiket - szó szerinti idézet következik - mind meg kell b...szni. Karácsony ezen csak zavartan nevetgélt, majd a tolmács átvette a szót, és udvariasan megköszönte a kapcsolatfelvételt." Ennél többet is mondott a "tolmács": anélkül, hogy Karácsonyt megkérdezte volna, az ő nevében is megköszönte a felajánlást (mármint a konzervatívok megbaszására) és azt, hogy Klicskó támogatni szándékozik őket a következő választásokon.
Perczel Éva
2022. augusztus 11. 08:29
Imbolygó Télifa esetében az a szomorú, botrányos és szégyenletes, hogy következmények nélkül megtehet bármit, és még mindig szabadlábon van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik