Cseh kormány: Napokon belül kiderül, hogy az olajvezeték elzárása energiaháború vagy technikai probléma

2022. augusztus 9. 20:10
A kőolajvezeték csehországi szakaszát üzemeltető cégnek augusztus második feléig elégséges működési tartaléka van, hogy áthidalja az orosz olaj kiesését – jelentette be a cseh ipari miniszter.

Napokon belül helyreállhat az orosz kőolajszállítás a Barátság vezetéken – fogalmazott a kőolajvezeték csehországi szakaszát üzemeltető MERO cseh cég keddi közleményében, anélkül, hogy további részleteket közölt volna – közölte Jozef Síkela cseh ipari miniszter.

A cseh cégnek augusztus második feléig elégséges működési tartaléka van, hogy áthidalja az orosz kőolajellátás kiesését, és a prágai kormány jelenleg nem tervezi, hogy a cseh stratégiai kőolaj-tartalékhoz nyúljon – jelentette be Jozef Síkela cseh ipari miniszter kedden.

A következő napok majd megmutatják, hogy ez az Oroszország által indított energiaháború további eszkalációja vagy csak a kifizetéssel kapcsolatos technikai kérdés

az ukrajnai tranzitdíjak miatt – írta a cseh tárcavezető hivatalos Twitter-oldalán.

A szlovákiai kőolaj-vezetéket üzemeltető Transpetrol és a Slovnaft kőolaj-finomító vállalat kedden szintén megerősítette, hogy leállt a kőolajszállítás a Barátság vezeték déli ágán. Szlovákia szinte kizárólag ezen a hálózaton keresztül jut kőolajhoz. A MOL által tulajdonolt Slovnaft kiemelte, hogy gyártási kapacitását nem érinti a leállás. Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy

Szlovákiának 120 napra elegendő stratégiai kőolajkészlete van.

A kőolajellátás a Barátság vezeték északi ágán, amely Fehéroroszországon, Lengyelországon és Németországon keresztül fut, akadálytalanul működik – jelentette be a Transznyeft orosz üzemeltető cég kedden.

Nyitókép: AFP

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem még több fegyvert és pénzt kell Kijevnek küldeni.

Most is hogy meghálálták!

Az északi Belorusszián keresztül húzódik.

Észrevetted, hogy itt arról van szó, az általatok dédelgetett Ukrajna nem fogadja el az oroszoktól a tranzitdíjat, és ezzel az ürüggyel leállítja a szállítást? A MOL átvállalná a fizetést, de erre nem válaszolnak. Nyilván nem ez az ukránok valódi indoka arra, amit amerikai parancsra tettek.

Korábban az ukránoknak volt egy sejtelmes mondatuk arra, hogy történhet valami az olajvezetékkel. Most tettek róla, meghálálva a lúzer cseheknek és szlovákoknak a fegyverszállítást.

Az ukránok nem tagadják azt, hogy ők valóban nem fogadták el a tranzitdíjat. Az oroszok pedig az északi gázvezetékkel megmutatták, nem sumákolnak, ha úgy gondolják, akkor elzárják. Most is megtehetnék és már ukrán területre sem küldenének gázt. Az ukránok miatt pedig minek őrjöngeni? Majd ha visszautasítják azt is, hogy a MOL fizessen, akkor lehet lépni ellenük.

Oroszország attól nem fizetésképtelen, hogy a SWIFT rendszert nem tudja használni. Ezzel éltek vissza az ukránok, akik más úton nem fogadják el a pénzt.

De arra mit fognak mondani, hogy a MOL felajánlotta, kifizeti a tranzitdíjat? Nem véletlenül hallgatnak, sok múlik ezen a válaszon, megteremtik az indokot arra, hogy mi is lépjünk velük szemben, mondjuk, rajtunk keresztül nem kapnak a véres orosz gázból. Már korábban meg kellett volna tenni.

Azt pedig ne gondold, hogy a MOL-nak több pénze van, mint Oroszországnak.

Az orosz-ukrán helyzetben nem könnyű tisztán látni. Ha az oroszok nem sumákoltak az északi gázszállítás leállításával, korlátozásával, most miért lennének szégyenlősek kijelenteni, hogy nem szállítanak olajat? Megindokolnák a cseh és szlovák fegyverszállításokkal, mint barátságtalan lépéssel. Aztán vagy érdekelné őket, hogy ez minket is sújt, vagy nem. Vagy nem indokolnák semmivel, esetleg közölnék, hogy technikai gond van.

Nem hinném, hogy Oroszország nem tudna kifizetni egy olyan mértékű tranzitdíjat, amit a MOL egyből bevállalna. Viszont Ukrajna már megemlítette, hogy esetleg még gond lehet azzal vezetékkel. Az egyre vadabbul vagdalkozó, és úgy tűnik, presztizséből is vesztő Zelenszkijtől még sok minden kitelhet.

Tele vagyunk konteókkal, és ha úgy gondolkozom, hogy az ukránok a maguk helyzetében kénytelenek bármilyen parancsot teljesíteni, akkor simán megteszik, hogy mondjuk 3 országot a V4-ből kellemetlen helyzetbe hozzanak. Csak úgy, figyelmeztetésként. Minél valószínűtlenebb egy konteó annál igazabb lehet.

Mert egyébként mi magyarázhatná azt, hogy az ukránoknál nem jön át az olaj?

Most Brüsszel térfelén pattog a labda, ugyanis az oroszok Brüsszelhez fordultak, hogy Brüsszel tegye lehetővé, hogy kifizethessék a tranzitdijat.
A brüsszeliták viszont nyaralnak. Megszakítják a nyaralásukat? Esetleg ez az ügy nem olyan fontos, ráérnek nyaralás után intézkedni?

De azt azért kijelenthetjük, hogy mi, a csehekkel és a szlovákokkal együtt vagy az USA fiókvállalattá züllött EU-nak, a hülye szankcióknak, vagy a dédelgetett ukránoknak köszönhetően nem kapunk olajat. MI közünk van nekünk ahhoz, hogy az USA Ukrajnában meg akarja vetni a lábát, miért kéne ezt a saját kárunkra támogatni?

Egy egészségesen működő, szuverén Európának 500 millió lakossal, hatalmas gazdasági erővel mi félnivalója lehetne a 140 milliós, gazdaságilag gyengébb Oroszországtól? A kérdés csak teoretikus, mert Európa nem egészséges, és nem szuverén. Az USA szolgálatában áll.

Mi soha nem lettünk volna a szovjet birodalom része, ha Jaltában a most minket vezényelni akaró nyugati hatalmak nem adnak oda nekik. Ausztriát nem adták, minket igen. A NATO csatlakozás nem feltétlenül volt önkéntes, a NATO terjeszkedni akart.

Az pedig bohóckodás, hogy az dacoskodó ukránok nem fogadják el az oroszoktól a tranzitdíjat, aztán a MOL kifizeti, a MOL-nak meg nyilván megtérítik az oroszok. Ezt nézve az EU szankciók kabaréba illőek.

Mint a Siemens turbina ügye. A turbina az EU szankciók, a német szankciók miatt nem kerülhet vissza az oroszokhoz. De ha a német illetékesek ezt így tálalják, akkor otthon nem tudják eladni azt, hogy a gonosz Putyin nem ad gázt. Az oroszok ezért jó érzékkel írásba kérik a németektől, hogy a turbina visszaszállítása nem esik szankció alá. Ha ezt a németek leírják, akkor ezzel ők, a fő csahosok maguk szegik meg a szankciókat.

Nekik jó lenne sunnyogva visszavinni a turbinát, ebben viszont az oroszok nem mennek bele. Hát, akkor szívjanak a németek, ha már annyira az USA szolgái lettek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés