Egy édes élet a reflektorfényben – Olivia Newton-John emlékezete

2022. augusztus 9. 10:50
Gyerekkorától élete utolsó éveiig fürdött a reflektorfényben: nem mindennapi családból jött, de popslágerei és a Grease főszerepe miatt fognak rá még sokáig emlékezni szerte a világ körül.

„Fiatalkorom egyik szex-szimbóluma volt. Nyugodjék békében.”

„Abban a boldog korban volt még sztár, ahol a nő nő volt, a férfi meg férfi.
Kellemes hang, gyönyörű külső. Remélem, hogy boldog és teljes élete volt. Nyugodjék békében!”

„Egy kedves tingli-tanglit tett igazi örökbecsű kultfilmmé, ahogy kiragyogtak belőle Travoltával.
A szívem szakad bele, ragyogj tovább a csillagokban...”

Így emlékeznek meg kommentelőink a most elhunyt Olivia Newton-Johnról, és hasonlóan emlékeznek meg róla tömegek – és sztárok sora – a világ körül.

Olivia Newton-John igazi fénykora a hetvenes években volt –

sőt bizonyos szempontból ő maga volt a hetvenes évek.

Karaktere, dalai és filmszerepei azt az időszakot idézik fel milliók számára, és így nyilván az édesbús nosztalgia uralkodhat el sokakon.

Walesi apa és német zsidó származású anya gyermekeként született 1948-ban az angliai Cambridge-ben (anyai nagyapja a fizikai Nobel-díjat elnyerő Max Born volt). Édesapja az MI5 tisztje volt, aki a feljegyzések szerint részt vett a legendás Enigma projektben, és ő volt az is, aki letartóztatta az Angliába szökő Rudolf Hesst. 

Kislányként családjával Ausztráliába került, és már tizenévesen a showbiznisz felé orientálódott, tévéfellépései is voltak. Tizennyolc éves volt, amikor megjelent az első kiadott dala Angliában, majd a következő években szerte Európában turnézott fellépéseivel. 1971-ben, 23 évesen megjelent első lemeze is, amivel rögtön nemzetközi sikereket ért el. Sűrű évek következtek, melyek során turnéi, lemezkiadásai és topslágerei sora között 1974-ben Nagy-Britanniát képviselte az Eurovíziós dalfesztiválon.

Newton-John a '74-es Eurovízión

 

Mire 1978-ban forgatni kezdte a Grease-t, már évtizedes karrier volt mögötte.

Addigra már harmincéves volt, de filigrán alkata miatt úgy ítélték meg, el tud játszani egy végzős gimis lányt,

egy bizonyos John Travolta társaságában. A többi pop- és filmtörténelem: idealizált fiatalság, habkönnyű szórakozás, fülbemászó dallamok. A már önmagában is a régi idők nosztalgiájára – az amerikai ötvenes évek megszépült emlékeire – építő filmet máig imádják szerte a világ körül.

A Grease slágerében

 

„Azt hiszem, a dalok időtlenek: vidámak, tele vannak energiával... Nagyon hálás vagyok azért, hogy részese vagyok ennek a filmnek, amit még mindig annyian szeretnek” – vallotta később Newton-John.

A siker hullámai a nyolcvanas évek elején is kitartottak, majd jöttek az anyaság évei – és egy korai rákos megbetegedés, amit sikeresen leküzdött. A kilencvenes évekre Newton-John globális celebritássá vált, aki hírnevét igyekezett jó célokra – például rákkal vagy más egészségügyi témákkal foglalkozó felvilágosító munkára, természetvédelmi ügyekre – felhasználni. 

A showbizniszbe és csillogásba gyerekként bekerülő, és annak vonzásától egész életében szabadulni nem tudó Olivia Newton-John

egészen a legutóbbi évekig pörgött és fürdött a nyilvánosságban,

még úgy is, hogy utolsó éveiben ismét a rákkal kellett küzdenie – ami most, 73. életévében végül elragadta őt.

„Drága Oliviám, mindannyiunk életét sokkal jobbá tetted. Hihetetlen volt a hatásod. Nagyon szeretlek. Találkozunk majd az út végén, és újra együtt leszünk mindannyian. Az első pillanattól kezdve, hogy megláttalak, és örökre a tiéd: a te Dannyd, a te Johnod!” – búcsúzott most John Travolta egykori filmes partnerétől, akinek popdalai és a Grease-beli alakítása biztos, hogy még sokáig az emberek emlékezetében fognak maradni.

 

Nyitókép: PARAMOUNT PICTURES / Photo12 via AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés