Mol: felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag

2022. augusztus 09. 20:31

Több hazai töltőállomás-hálózathoz hasonlóan a Mol is fenntartja a tankolási limitet, hogy a jelenlegi piaci helyzetben is biztosítani tudja az ország zavartalan energiaellátását.

2022. augusztus 09. 20:31
null

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag – hangsúlyozza a Mol az MTI-hez kedden eljuttatott közlményében.

Felidézik, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a kereslet a hazai töltőállomásokon: a teljes piacon 20 százalékkal, a Mol hálózatában pedig 50 százalékkal nőtt meg a forgalom. Mindeközben a kínálati oldalon több nehezítő körülménnyel is szembesült a cég:

a külföldi import visszaesett, a régió több finomítója is átmenetileg csökkentett kapacitással működik, valamint a Barátság vezetéken is néhány napja szünetel a kőolajszállítás.    

Ennek ellenére, ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban - húzták alá. A Mol korábbi ajánlásának megfelelően továbbra is azt kéri ügyfeleitől, hogy naponta legfeljebb 50 litert tankoljanak, ezzel segítve az ország zavartalan üzemanyag-ellátását. A hatósági áron - 480 Ft/liter – fizetett tankolásokról a Mol a kormányrendelet értelmében tájékoztatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), amely jogosult arra, hogy az esetleges visszaéléseket vizsgálja.    

Több hazai töltőállomás-hálózathoz hasonlóan a Mol is fenntartja a tankolási limitet, hogy a jelenlegi piaci helyzetben is biztosítani tudja az ország zavartalan energiaellátását.

Korábban a hazai kutakon értékesített üzemanyag 30 százaléka importból érkezett, de az elmúlt időszakban az üzemanyag behozatal jelentősen lecsökkent, miközben a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák jelentősen megnövelik a kutak forgalmát.

Emellett a régióban tapasztalható balesetek, Ausztriában a schwechati és Csehországban a litvinovi olajfinomító leállása, valamint a százhalombattai Dunai Finomító kötelező karbantartása is termékkiesést okoz.

A Barátság vezetéken pedig néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán.

Ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, a Molnak több hétre elegendő tartaléka van. A vállalat folyamatosan dolgozik a szállítás újraindításán és megoldási javaslatot is letett az asztalra, azaz egyeztetést kezdeményezett arról, hogy átvállalja a díjkötelezettséget – közölték.  

(MTI)

Nyitókép:MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Kapcsolódó cikkek

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2022. augusztus 10. 06:48
Gyerünk libsik, menjetek tanolkni, és akkor majd jól megbukik a Zorbán.
Salamander
2022. augusztus 10. 05:43
Én azt mondom a MOL részvényeseinek, hogy ne akarják túlnyerni magukat. Nincs túlfogyasztás a lakosság részéről, ahogy egy nyugdíjas sem fog 28 zsemlével többet vásárolni, ha lemegy a zsömle ára. MERT NEM TUDJA MEGENNI. A lakosságnak ugyanannyi személyautója van, mint 2021 decemberében, 2022 januárjában. NEM tankol többet, mert nem nőtt meg sem az utazási igény, sem a benzintankok térfogata. Ez egy mesterségesen keltett, álságos hisztéria azért, hogy a MOL és az állam áfabevételei nőjenek, illetve az "eldugott" üzemanyagot ne kelljen rezsicsökkentett áron eladni, hanem majd a németeknek, franciáknak stb. eladhassuk nagyon-nagyon drágán. Mindennek oka a profit és az állam is beszállt a profitszerző héják sorába.
hoci74
2022. augusztus 10. 05:37
Brüsszel és Washington addig tömi pénzel az ukrán kormányt hogy az lemond a tranzit díjról,és beleszarik a magyarok szájába. Ez történik. Nincs itt semmilyen technikai probléma... Gazdasági háborút indított Ukrajna Magyarország ellen.
Akitlosz
2022. augusztus 10. 00:34
- Konrád! Hányszor mondtam, hogy ne járasd feleslegesen a motort? A benzin vér. https://www.youtube.com/watch?v=K_PC3bp6Gts
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik