Ki jár jól az orosz–ukrán háborúval?

2022. augusztus 09. 14:12

Európa ismét a rövidebbet húzza.

2022. augusztus 09. 14:12
null
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu

„Háborús infláció, rekordmagas energiaárak és alig duzzadó tárolói kapacitás – az orosz–ukrán háború következtében az Európai Unió tagállamai soha nem látott kihívásokkal küzdenek. Ha pedig a tél vége előtt valóban elfogy a földgáz – ahogyan azt egyre több előrejelzés mutatja –, és emiatt ipari üzemeket kell leállítani, rég nem látott gazdasági visszaesés is sújtja majd a kontinenst. De akkor mégis, jól jár-e valaki az egyre inkább elhúzódó konfliktussal?

A válasz egyértelműen igen. Sok szereplőt lehetne most azonosítani, a magas olaj- és gázáron extraprofitot húzó cégektől elkezdve az amerikai hadiiparon át az amerikai olaj- és gázvállalatokig, amelyeknek így már megéri kitermelni azt az energiahordozót is, amelynek a felszínre hozatala korábban még veszteséges volt. Van ugyanakkor még néhány gazdasági szereplő, amely elképesztő hasznot húz a jelenlegi helyzetből, méghozzá az amerikai mezőgazdaságban érdekelt cégek. Találunk köztük vetőmaggyártót és növényvédőszer-értékesítőt, ami viszont közös bennük, hogy amióta Ukrajnában liberalizálták a földvásárlást – vagyis külföldiek is szabadon vásárolhatnak –, több millió hektárt zsebeltek be jó minőségű ukrán területből.

És ne legyenek kétségeink, hogy ezt a jövőben is folytatni fogják, hiszen a háború miatt ez most lesz csak igazán jó üzlet. A termőföld ára ugyanis tovább csökken majd a piaci logika alapján, hiszen ki venne területet egy háborús országban? A potom pénzért megszerzett földeken aztán kezdődhet is a kizsigerelés. Ukrajnában ugyanis többségében a legjobb minőségű fekete föld, vagyis csernozjom talaj található, amelyen a legmodernebb technológiák alkalmazásával óriási termésátlagok érhetők el. Amelyet ráadásul a jelenlegi helyzetben rekordmagas áron lehet értékesíteni.

Az ugyanis, hogy a gabona a tárolókban maradt, óriási hiányt eredményezett a világpiacon, ami persze felverte az árakat is. Ez máris óriási extraprofitot eredményezett ezeknek a cégeknek.

Ha az árak a következő időszakban valamelyest korrigálnak is, akkor is busás, az eddigieknél is jóval nagyobb hasznot jelent majd az amerikai óriásvállalatoknak. És van itt még egy szempont: a klímaváltozás előrehaladtával a jó minőségű termőföld jelentősége még inkább felértékelődik, a feltételeket pedig az diktálja majd, akinek ezek (és így az élelmiszer nagy része) a kezében lesz. Az amerikai mezőgazdasági óriásvállalatok tehát remekül kihasználják az elhúzódó háborút arra, hogy megszilárdítsák és tovább növeljék hatalmukat. Európa pedig ismét a rövidebbet húzza.

Brüsszelben ugyanis a környezetkímélés és a környezettudatosság jegyében olyan intézkedéseket fogadtak el, amelyek alapján 2030-ig a töredékére kell csökkenteni a földekre kijuttatott vegyszer mennyiségét, és sokkal inkább a természet törvényeivel összhangban kell gazdálkodni. A cél egyébként érthető és respektálható, viszont az időzítés igencsak problémás. Az ökologikusabb termelésre való átállás ugyanis komoly költségekkel jár, és a termelés is drágább lesz, ami persze az élelmiszerek árát is húzza majd magával. És ennek a jelenleginél is jóval drágább uniós élelmiszernek kellene felvennie a versenyt azzal az Ukrajnában megtermelttel, amelyre az amerikai óriáscégek azt szórnak, amit akarnak, és amelyet valószínűleg korlátozás nélkül értékesíthetnek majd az EU-ban – töredék áron.”

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. augusztus 10. 10:42
De ne felejtsük el, hogy ez a háború az emberiség ellen folyik, aminek a szervezését a háttérhatalom már 2014-ben elkezdte, amikor is több milliárd dolláros ráfordítással végrehajtották a majdani forradalmat és Ukrajnát elkezdték egy oroszellenes bázissá kiépíteni. Nyomatékosul, egyidejűleg üldözni és gyilkolni kezdték az Ukrajnában élő oroszokat, ami szinte automatikussá tette Oroszország felszabadító preventív intézkedéseit. A háttérhatalom most teljes gőzzel szervezi és támogatja a háború és a válság kiszélesítését, hogy az egész Európa is nyomorba és káoszba süllyedjen.
Párhuzamos különvélemény
2022. augusztus 09. 22:31
Micsoda gyöngyszem kommentek bújnak meg itt!! nemecsekerno_007 2022. augusztus 9. 14:49 Pontosan így működik a szabadversenyes kapitalizmus. Ha elég pénzem van és 11 anyahajóm, akkor én vagyok a zsűrielnök ebben a versenyben. +1 catalina9 2022. augusztus 9. 16:31 Szabad észrevenni, hogy: 1. Az USA és vele az EU már azóta hergel Putyin ellen, mióta az nem volta hajlandó átadni az országot a zsidó oligarcháknak, Hodorkovszkijnak és társainak. 2. A fő cél, a motor (Európa) leválasztása az üzemanyagtartályról (Oroszország) 3. Ezzel Európa még jobban ki lesz szolgáltatva Soros Amerikájának. 4. Az USA keddről szerdára kivonult Afganisztánból, ösztönözve a tálib uralmat követő migrációt. 5. Amerika és az EU addig támogatja Ukrajnát fegyverekkel, amíg biztos nem lesz, hogy nem tud gabonát exportálni, és ezzel beüt az éhinség és vele a migráció...még szavakban sem emlegeti a békét, tettekben pedig végképp nem. 6. és a lényeg..."...Jeff Blankfort úgy utal Washingtonra, mint „a cionisták legfontosabb megszállt területére” Igaza van. A cionista zsidók erősebbek, mint valaha. A cionista keresztények erőteljes támogatásával az izraeli érdekek biztonságban vannak. A cionista marok szorítását az amerikai közel-keleti politikában lehetetlen tagadni. ......" +1
erdei nyezega
2022. augusztus 09. 19:47
az usa, meg az oroszok, kína, india......ők nagyon jól járnak.....a többiek szopnak.....
kulalak
2022. augusztus 09. 16:48
Úgy tűnik nem csak nekünk kellett Mohács. Feketeföld a csernozjom magyarul azt hiszem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik