Orbán nagy dallasi pillanata

2022. augusztus 5. 17:46

Nagy Attila Tibor
Facebook
A dallasi beszéd jól sikerült, talán még a vártnál is jobban.

„A magyar kormányfő számos gonddal küszködik, a válság megérkezett Magyarországra. Mégis, a tegnapi CPAC-konferencián előadott beszéde számomra azt mutatja, a politikusnak még maradtak tartalékai.

Orbán Viktor elcsábította az ottani amerikai közönséget. Ne felejtsük, nehezített pálya volt számára pusztán abból adódóan is, hogy nem angol anyanyelvű szónok, ebből adódóan akcentussal beszéli az angolt és így a hallgatóságnak ehhez külön hozzá kellett szoknia. Ezt az akadályt nem csak hogy képes volt átugrani a magyar kormányfő, de még azt is elérte, hogy a hallgatóságának tagjai lelkes tapsban, ovációban törjenek ki. Különleges pillanatok lehettek Orbán számára : mert az, hogy a magyar hívei éltetik, az egy dolog, ám hogy idegen közegben is erre kerüljön sor, az nem mindennapi.

Egy négy parlamenti választást zsinórban megnyerő politikusként Orbán immáron mert az amerikai elvbarátainak útmutatást adni a sikeres politizáláshoz. Nem szemtelenség ez akkor, amikor az USA ereje, befolyása sokkal nagyobb, mint a magyaroké? Orbán szerint nem az, és szerencséjére az amerikai hallgatósága sem érezte annak. Ugyanis hozzájuk egy olyan ember érkezett, aki tudja, hogyan kell győzni és már csak ezért is érdekes lehet számukra, mit mond.

Orbán taktikai érzékét dicséri, hogy ezúttal nem ismételte meg tusványosi beszéde kitételét, mely szerint Ukrajna katonai győzelmet nem fog tud aratni Oroszországgal szemben, még amerikai-nyugati fegyverekkel sem. Ha ezt beletette volna a beszédbe, akkor lehet, hogy a közönsége nem lett volna most annyira lelkes.”

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dallasban ért véget az igazságot felismerő elnök élete is:

John F. Kennedy beszéde, melyet 1961 áprilisában mondott el New Yorkban, az Amerikai Lapkiadók Társasága előtt. Csak röviden idézek belőle:
„Az egész világon szembe kell néznünk egy fegyelmezetten egységes és könyörtelen összeesküvéssel, amely elsősorban rejtett módszerekkel növeli befolyásának területét – beszivárgással a megszállás helyett, felforgatással a választások helyett, gerillákkal éjszaka, mintsem katonákkal nappal. Ez egy olyan rendszer, amely rengeteg embert és anyagi erőforrást tömörít egybe… Az előkészületek titkosak, nem nyilvánosak. A hibáikat eltemetik, az őket elhagyókat elhallgattatják, nem ismerik el… Ők irányítják a hidegháborút olyan háborús fegyelemmel, melyet semmilyen demokrácia nem remélhet és kívánhat teljesíteni.”
Kennedy elnök sorsát mindenki ismeri. Pontosabban végzetét.
(Kondor Katalin, Magyar Hírlap, 2021. január 2.)

Szerintem a "nagy"-on van a hangsúly. Nekem így "nagy, dallasi" jobban bejön.

Láttam és meghatóan imponáló volt. Nem egészen fiatalon, egy NEM fiatalon megtanult, begyakorolt nyelven, de összejött, tartalmilag és amennyire kell, nyelvileg is, mindig vesztes helyzetből indulva.

Öröm volt nézni a sikere fölött érzett, látható örömét. Igen, lehettek volna többen is, igen, láttam olyat, aki nem tapsolt. Mindegy. Még sok ilyet, végre Európában is!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés