A Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozatot adott ki a fajok keveredéséről

2022. augusztus 4. 20:23
„A ma élő emberek egyetlen fajhoz tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint” – fogalmaznak a közleményben.

Csütörtökön megjelent egy nyilatkozat a Magyar Tudományos Akadémia honlapján, amelyben az elnökség az emberi fajjal kapcsolatban fejtik ki álláspontjukat. 

A közlemény szerint az MTA elnöksége elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben az áll:

A ma élő emberek egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint.  Részletezték: „Az ember hosszú idő alatt kialakult különböző rasszainak egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű, mint a másik, és keveredésük egyidejű az emberiség történetével”. Ezután hozzátették azt is, hogy

a fajok keveredésének bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal. 

„Egy-egy kultúrát különböző embercsoportok hozhatnak létre, amelyek jellemzően nem rassz szerint, hanem földrajzi elhelyezkedésükben, történelmükben, nyelvükben vagy nemzeti identitásukban különböznek. 

A kulturális keveredés hathat megtermékenyítőleg, segítve a társadalmi fejlődést, de jelentős feszültségek forrása is lehet”. 

A nyilatkozat legvégén azt írják: A politika és a társadalom felelőssége a kultúrák egymást gazdagító, de önazonosságukat megőrző sokszínűségének fenntartása, találkozásaik koordinálása és a fellépő ellentétek kibékítése a nemzetek és az emberiség javára. Az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól.

Kapcsolódó

MTA-akadémikus Orbán tusványosi beszédéről: A leghelyesebb az lenne, ha lemondana. Bővebben... 

 

Nyitókép: Földházi Árpád 

Összesen 198 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fontoskodó politikai amatőrök, szereptévesztésben, nyitott kapuk döngetésében.

Kösz, a Május 35. Nagy Mű, a fordítás remek. Ennyit a németek lehúzásának jogosságáról. Azért az sem volt semmi, h. alig hogy valami jót írtak Nyugaton, záros határidőn belül megjelent a príma magyar fordítás az "átkos" Horthy-féle magyar világban.

Ez az MTA qrva sokba kerül, baromi jól élnek, számtalan kedvezményhez jutnak.
Minek kell ezeket etetni?
Dolgozzanak, fizessenek tagdíjat és a befizetéseikből működjenek.
Csupa tehetséges okos tudósember, nekik ez nem lehet gond.
Haszontalanokra meg nincs szükség.
A politikát meg bízzák a profikra.
Szegény Arany. Ha itt lenne kitakarítana, a macskák repülnének.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés