Ujhelyi: Hazudott a kormány a pedagógusok béremelése ügyében!

2022. augusztus 3. 12:32
A politikus szerint a pedagógus szakszervezetek és érdekképviseletek tavaly őszi, illetve idén tavaszi harca eredménnyel zárult.

Hazugsággal vádolta a kormányt a pedagógusok béremelése ügyében Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azt mondta, meglepődött, amikor azt hallotta kormányzati szereplőktől, Brüsszel akadályozza a pedagógusok béremelését. Felidézte: a magyar kormány másfél-két éve nyújtott be egy javaslatsort arról, miként akarja felhasználni azt a közel 13 ezer milliárdnyi forrást, ami Magyarországnak járna 2021-2027 között. 140 oldalon fejtegette a kabinet, mire kér pénzt, de meg sem említették a pedagógusok béremelését.

Megjegyezte: az MSZP már akkor jelezte, hogy a társadalmi egyeztetések hiánya és a program tartalma miatt nem lesz elfogadható az európai intézményeknek ez a javaslat. Nem véletlen, hogy nem született meg a megállapodás Magyarország és az unió között.

„Pedagógusbéremelések ügyében csak az első félidőt nyerték meg”

Ujhelyi István szerint a pedagógus szakszervezetek és érdekképviseletek tavaly őszi, illetve idén tavaszi harca eredménnyel zárult, győztek. A magyar kormány változtatott álláspontján és olyan javaslatot tett le az asztalra, amelyben 1 milliárd eurót, mintegy 400 milliárd forintot kér az elmúlt évek pedagógusbér-csökkenését kompenzálandó. Kimondták azt is, hogy

a pedagógusbéreket legalább a diplomás bér 80 százalékáig fel kell húzni.    

Navracsics Tibor miniszterként megértette, ha pénzt kérnek, akkor figyelni kell arra is, milyen szakmai elvárásokat fogalmaznak meg az európai intézmények – mutatott rá az MSZP-s európai parlamenti képviselő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a pedagógusbéremelések ügyében csak az első félidőt nyerték meg, akkor érkeznek meg ténylegesen a források, ha a jogállamisági kérdéseket is rendezi Magyarország, ami miatt most befagyott állapotban vannak az uniós pénzek.    

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés