Egy provokációt láttunk tegnap az USA részéről

2022. augusztus 3. 10:21

Tarjányi Péter
Facebook
A Biden adminisztráció azt üzeni a világnak, hogy az USA nem fél Kínától.

„Sok kérdést kaptam Tajvan kapcsán az elmúlt 24 órában. A kérdéssel kapcsolatban álláspontom a következő:

1. Az USA oldaláról a látogatás és Kína bajuszának rángatása tudatos lépés volt. Nem hiszem el az amerikai elnöki iroda nyilatkozatát, miszerint ők nem tudtak semmiről és Pelosi egy pillanatnyi gondolattól vezérelve utazott a szigetre.

2. A nyilvánvaló ok Washington részéről az erődemonstráció a térségben illetve Kína helyrerakása. Azzal, hogy ilyen nyíltan semmibe veszik Peking fenyegetéseit a Biden adminisztráció azt üzeni a világnak, hogy az USA nem fél Kínától. Hihetetlen de igaz, hogy ebben a kérdésben teljes egyetértés van a demokraták és republikánusok között. Ne felejtsük időközi választás lesz Amerikában tehát az Elnöknek kell a népszerűséget növelő cselekvés és Washingtonban azt hiszik ez, az! Éssss választás lesz Kínában is ahol egy ilyen provokáló lépés után nagyra nyílt szemmel nézi a kommunista elit mit lép a kínai elnök Hszi Csing-Pin. Az, hogy hadgyakorlatot rendel el nem rejti el, hogy Kínát »lealázta« az USA hiszen a tegnapi lépés egyértelműen mutatja, Washington nem ismeri el Peking fennhatóságát Tajvan felett és nem kínai, hanem nemzetközi víznek tekinti a Tajvani szorost.

3. Természetesen a tegnapi esemény üzenet Oroszországnak is, mert megmutatja, hogy Amerika továbbra is bárhol, bármikor be tud avatkozni a bolygón és valójában rendelkezik ehhez az összes katonai, gazdasági, emberi erőforrással. Összefoglalva: egy provokációt láttunk tegnap az USA részéről, aminek bel és külpolitikai okai voltak. Véleményem szerint rövidtávon ez talán jó Washingtonnak közép és hosszútávon biztosan nem. A katonai összecsapás esélye minimális, de Peking felírta a »sérelem könyvében« a tegnapi akciót. Röviden ennyi.”

Nyitókép: MTI/EPA pool/Jim Lo Scalzo

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA úgy gondolja, akkor és oda megy a világban, ahová és amikor ő akarja .
Ez még a mi életünkben megváltozhat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés