Színmagyar városban ünnepelték a román himnusz napját

2022. augusztus 3. 13:20
„Mi mindig oda megyünk, ahol a legnehezebb a román identitásúaknak” – hangsúlyozta az egyik szervező.

A 96 százalékban magyar Székelyudvarhelyen ünnepelte – volna – a román himnusz napját a Calea Neamului (Nemzet Útja) román nacionalista szervezet még pénteken – számolt be a Magyar Nemzet. A portálon azt írják: az eseményt nem kísérte túl nagy érdeklődés, az egyöntetű beszámolók szerint

mindössze néhány tucatnyian, jobbára gyerekek jelentek meg, szinte többségében voltak a vonulást biztosító hatóságok, mint a résztvevők. 

Náluk volt a Tusványosról már ismert „Ceva este etern: Transilvania pamant romanesc!”, azaz „Van, ami örök: Erdély román föld!” feliratú molinójuk is, amivel végigvonultak a főutcán.

A helyszínen többször elénekelték a román himnuszt

Mihai Tirnoveanu – akinek a neve az úzvölgyi temetőnél szervezett provokációkból, vagy a tusványosi akciózásból is ismerős lehet –, a Calea Neamului vezetője azt kifogásolta, hogy Székelyudvarhelyen kevésszer hangzik el a román himnusz. 

„Mi mindig oda megyünk, ahol a legnehezebb a román identitásúaknak”

– idézte őt a Székelyhon. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a molinójuk nem a magyar etnikum, hanem a magyarországi, szerinte Erdély autonómiájára törekvő politika ellen szólt. A helyszínen ezután többször elénekelték a román himnuszt.

Fotó: Facebook

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés