Vigasz a magyar ellenzék számára

2022. augusztus 3. 18:13

Nagy Attila Tibor
Facebook
A többpárti választások bojkottja nem igazán szokott kifizetődni.

„A többpárti választások bojkottja nem igazán szokott kifizetődni. Két évvel ezelőtt a szerb ellenzék jelentős része nem vett részt a parlamenti választásokon és ezzel önként lemondott a parlamenti mandátumokról, tisztségekről, a kormánypártok pedig csaknem 100 %-os többségbe kerültek a 250 tagú parlamentben.

Az április 3-i elnök-és parlamenti választások előtt hosszú hónapokig tartó tárgyalásokra került sor, részben az Európai Parlament egyes képviselőinek a közvetítésével. Az ellenzéknek sikerült némi változtatásokat elérni a választási törvényben,de a Vučić - rendszer alapjaiban nem változott: megmaradt a kormánypárti médiatúlsúly, az SNS hatalmi párt beépülése a mindennapokba.

Ennek ellenére az ellenzék részt vett a választásokon és most is vereséget szenvedett, Aleksandar Vučić és pártja hatalmon maradt. Mégis volt értelme vállalni a megmérettetést.

Az SNS nemcsak a bő kétharmados többségét nem tudta megtartani a szkupstinában, de még a feles többségét is elvesztette - a koalíciós partnerek szükségesek a törvényhozási többséghez. A szerb haladók csaknem 400 ezer szavazatot vesztettek a két évvel ezelőtti majdnem kétmillióból.

Az éjfél körül véget ért alakuló ülés is mutatta az ellenzék növekvő erejét: a hét parlamenti alelnökből három ellenzéki lett (erről előzetes megállapodás született), vagyis az SNS is érzékeli a megváltozott politikai erőviszonyokat. Persze, ez a nyugati demokráciákban is így szokás, de Szerbia nem fejlett demokrácia: ahol előfordulhat, hogy a választások napja után csak majdnem négy hónappal bír megalakulni a parlament, ott nyilvánvalóan fundamentális probléma kell, hogy legyen a választási törvénnyel és a választási eljárással.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés