Ezért lesz a bántalmazottaknak sokkal nehezebb dolga a Heard-Depp-ügyet követően

2022. július 27. 18:13

Dr. Gyurkó Szilvia
wmn.hu
Baromi veszélyes az a narratíva: »őt kedvelem, biztosan nem lehet bántalmazó.

„Ráadásul minden ilyen ügyben felmerül a kérdés: Milyen jogon alkotunk ítéletet valakiről? Hogy jövök én ahhoz, hogy egy ügy érdemi kérdéseiről kinyilatkoztatást tegyek? Észreveszem-e, milyen baromi veszélyes az a narratíva: »őt kedvelem, biztosan nem lehet bántalmazó«.

Clintonnak korántsem kellett kiállnia olyan megalázó, lealacsonyító és megszégyenítő bánásmódot, mint Lewinskynak. Depp viszont komoly reputációs kárt szenvedett ebben az eljárásban. Heard magatartása az eljárásban nehezen összehasonlítható Lewinskyéval, miközben az, hogy mindketten nagyon durva bullying áldozatává váltak, tagadhatatlan. Vannak különbségek a két ügy között, és nyilván egy ilyen cikkben nem lehet minden szempontot sorra venni. Azt azonban fontos végiggondolni, hogy mit tehetnénk másképpen legközelebb?  

Például, ne felejtsük el, hogy mindenkit megillet az emberi méltóság.

Tegyünk különbséget az ügyről alkotott véleményünk, és az emberről mondott ítélet között.

Előbbi része a szólásszabadsághoz való jognak. Utóbbi könnyen válhat bántalmazássá. S ami nagyon fontos, tartsuk szem előtt, hogy a gyerekeink látnak minket. Az internet nem felejt. Ahogy viselkedünk, azzal példát mutatunk. Hogyan fogjuk tudni őket hitelesen megvédeni, ha az iskolában csúfolják, ha mi magunk helyből páros lábbal ugrunk bele a másikba a Facebookon?”

Nyitóképen Amber Heard és Johnny Depp. Fotó: SAMUEL CORUM / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így valahogy. Ha valaki hazudik az őt ért erőszakról, az minden valódi áldozat helyzetét nehezebbé teszi. Ez Szilviánk cikkének a veleje. Ebben persze igaza is van, csak némileg lapos ez az igazság.

Amiben viszont nagyon nincs igaza, az az, hogy nem beszél világosan: "Azért lesz a bántalmazottaknak sokkal nehezebb dolga a Heard-Depp-ügyet követően, mert Heard a bíróság ítélete szerint hazudott az őt ért bántalmazásokról".

A felelős megnevezése nélkül Szilvia cikke nem lesz hiteles. De a felelőst nem lehet megnevezni, hiszen Heard NŐ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés