Bazilikát robbantanának, püspököt állítanak pellengérre – nő a keresztényellenesség Spanyolországban

2022. július 24. 11:33
Nyílt felszólítás merényletre, templomrongálás és keresztény értékekért meghurcolt püspök – Spanyolországban is szűkül a keresztények mozgástere.

Június 28-án egy egyelőre ismeretlen elkövető kísérelte meg felgyújtani a malagai katedrálist, tudósított a helyi sajtó. A támadó gyúlékony anyagot locsolt az épület ajtajára és meggyújtotta azt. Az esetet szemtanúk azonnal jelentették a hatóságoknak, majd ők maguk kezdték meg a lángok oltását, így a gyors cselekvésnek köszönhetően az okozott kár nem jelentős. A rendőrség a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresi a tettest. 

Nem csak a fizikai térben éri azonban egyre több atrocitás a spanyol keresztényeket. Szólásszabadságuk visszavágásának újabb stációjaként értelmezhető az a politikai- és sajtóvihar, ami egy püspök szentbeszéde után kerekedett. Santiago Gómez Sierra még pünkösdvasárnap mondott prédikációjában emlékeztette hallgatóságát az élet és a család értékei tiszteletben tartásának fontosságára, valamint azt kérte, ezen értékeket figyelembe véve adják le szavazataikat az andalúziai tartományi választásokon. 

Az Observatory beszámolója szerint a püspök úgy fogalmazott, „erkölcsi elvek” mellett száll síkra, amelyeknek „a pártstratégiák felett kell állniuk, mivel ezek az értelem, a természetjog és az igazi humanizmus által megkövetelt kérdések”. Beszéde után a baloldali média és politikusok homofóbiával vádolták a huelvai püspököt, mondván, a főpásztor támadja a „baloldal által kivívott jogokat”. 

 

„A haladók fanatizmusával szemben”

A főpásztor ominózus beszédében idézte az andalúz püspökök nyilatkozatát, amelyben

az emberi élethez való jog tiszteletben tartására buzdítottak, „amely a fogantatástól a természetes halálig sérthetetlen”.

A nyilatkozat kitért továbbá a család elismerésének előmozdítására és segítésére mint egy férfi és nő közötti stabil, az életre nyitott szövetség támogatására, valamint a szülők azon jogának védelmére, hogy gyermekeiket saját erkölcsi és vallási meggyőződésük szerint neveljék. Arra kérte a katolikusokat, hogy a keresztény értékeket valló jelöltekre szavazzanak, és idézte azt a nyilatkozatot, amely „minden ember méltóságának tiszteletben tartására, a vallásszabadságra, a lelki értékekre és a lelkiismereti szabadság gyakorlására” szólított fel. 

A baloldal természetesen azonnal védelmébe vette az abortusz és az azonos neműek „házasságának” intézményét, a sajtó egy része pedig politikai szerepvállalással vádolta meg Santiago Gómez Sierra püspököt. A huelvai egyházmegye papsága azonban védelmébe vette főpásztorát. Egyikük, Juan Manuel Góngora atya úgy fogalmazott, „az egyetlen dolog, amire a püspök felhívta a figyelmet, az

a józan ész és az élet koherenciája a haladók fanatizmusával szemben, akiknek életcélja a lelkiismeret felváltása pártos érveléssel”

 

Fel kéne robbantani, lehetőleg vasárnap

A jelek szerint a spanyol baloldali sajtó csak akkor szólít fel önmérsékletre, amikor keresztények fogalmazzák meg hagyományos álláspontjukat, más esetekben jóval elnézőbb. Sőt, előfordul, hogy kifejezetten támadó szándékkal lép fel. 

Héctor de Miguel spanyol rádiós újságíró a közelmúltban azzal vétette észre magát, hogy a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilika és apátság felrobbantására hívott fel. Az emlékműkomplexum egyben a világ egyik legnagyobb keresztjének is otthont ad, számolt be az esetről a Catholic News Agency. 

„Az elesettek völgye egy ocsmányság” – vélekedett a műsorvezető, majd feltette a kérdést: 

„Miért nem megyünk oda dinamittal és robbantjuk fel az egészet?! Ha lehet, vasárnap, annál jobb!”

Az újságíró ellen feljelentést tett a jobboldali VOX párt. A szervezet jogi ügyekért felelős helyettes titkára, Marta Castro felhívta a figyelmet, hogy politikai szándékaitól függetlenül Héctor de Miguel kijelentései „sok állampolgár vallási érzéseit támadják és sértik”. A feljelentés kiterjed a rádió műsorigazgatójára és a rádiót tulajdonló cég főigazgatójára is. Castro ezt azzal magyarázta, hogy a spanyol büntető törvénykönyv 28. cikkelyének értelmében a médiát irányító személyeknek felelősséget kell vállalniuk a tartalomért, ez esetben a műsorban elhangzott kirohanásért. 

A VOX emellett felhívta a figyelmet az erőszakos szándékra, amely az újságíró által használt szavak hátterében áll. Keresetükben kiemelték azt is, hogy az újságíró szerint az apátság felrobbantására éppen a vasárnap lenne a megfelelő időpont – az a nap, amikor sok hívő vesz részt a bazilikában bemutatott szentmisén. 

 

Kényes téma, de a nyilatkozat példátlan

A párt bejelentésével párhuzamosan a Keresztény Ügyvédek Spanyol Szövetsége is bejelentette, hogy jogi lépéseket kezdeményezett Héctor de Miguel ellen, nem csupán gyűlölet-bűncselekményre buzdítás és vallási érzelmek megsértése, hanem zaklatás miatt is. 

Az Elesettek Völgye annak ellenére sem vált ki ilyen erőszakos kijelentéseket, hogy politikai szempontból kényes témának minősül Spanyolországban. Az apátságot és bazilikát is magába foglaló komplexum építését ugyanis Francisco Franco tábornok rendelte el a polgárháború idején, igaz, mindkét fél elesettjei részére szánták. Végül a véres polgárháború körülbelül 30 ezer (egyes szakértők becslése szerint akár kétszer ennyi) áldozatát helyezték itt végső nyugalomra. Egészen 2019 őszéig maga Franco tábornok sírja is itt volt, az ügyvezető szocialista kormány ekkor határozott – a leszármazottak tiltakozása ellenére – a diktátor újratemetéséről. Az 1930-as évek második felében több ezer szerzetest, papot és hívőt öltek meg a polgárháborúban, sokakat közülük azóta szentként vagy boldogként tisztel a katolikus egyház. 

 

Hagyomány és hit nélküli Európát akar a baloldal – az Elesettek Völgye priorja a Mandinernek 

Szálka a baloldal szemében az Elesettek Völgyének keresztje és az alatta élő bencés közösség, mert Spanyolország, Európa és a nyugati civilizáció lényegét, keresztény gyökereit és történelmét szimbolizálja – mondja Santiago Cantera bencés prior, akit a spanyol baloldali kormány kultúrharcos akcióiról és a spanyol társadalom mély megosztottságáról kérdeztünk. Bővebben...

Nyitókép: A madridi Elesettek Völgye – Fotó: Mandiner

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"És egy-két magyar vonatkozás: a kelet-európai kommunista egyházellenes kirakatperek idején felvetődött több főpap, köztük Mindszenty József, kivégzésének ötlete is. Franco hamar lehűtötte a kedélyeket azzal, hogy diplomáciai csatornákon tudatta a kommunista vezérekkel: minden egyes főpap kivégzése után több száz nála 'vendégeskedő' kommunista aktivistát fog a másvilágra küldeni. Mivel tudták, hogy ő ilyesmiben nem szokott tréfálni, ezért gyorsan elálltak az ötletüktől.
Az 1956. november 4-ei, Franco elnökletével megtartott spanyol kormányülés döntést hozott arról, hogy beavatkoznak a magyar forradalom megsegítésére. Franco kinevezte a hazánkba küldeni tervezett hadtest parancsnokát, Munoz Grandez tábornok személyében, aki a II. világháború alatt a Szovjetunióban harcoló Kék hadosztályt vezette. A csapatokat szállító repülőgépekkel akarták Ausztriába juttatni. Eisenhower amerikai elnök azonban leállította ezt a romantikus akciót, mondván, hogy egy új világháború kockázatát jelenti."
(Szende Péter, Kuruc.info, 2020. január 7.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés