Kovács Zoltán: az Oroszországgal szembeni szankcióknak nincs hatásuk és ártanak nekünk

2022. július 14. 11:39
„Ha a szankciók jobban ártanak azoknak, akik bevezetik őket, mint azoknak, akik ellen irányulnak, akkor nincs értelmük” – mondta az államtitkár.

Az Oroszországra kirótt szankcióknak nincs hatása az ukrajnai háborúra, azok már most is ártanak nekünk, az energiaárak emelkednek” – nyilatkozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kurier című osztrák napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Az ukrajnai háborúról szólva Kovács Zoltán úgy fogalmazott:

ennek a háborúnak soha nem lett volna szabad elkezdődnie, és minél hamarabb véget kell vetni neki. Ehhez tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”

– hangsúlyozta.   

Az Oroszországgal szembeni szankciókról az államtitkár azt mondta: ha a szankciók jobban ártanak azoknak, akik bevezetik őket, mint azoknak, akik ellen irányulnak, akkor nincs értelmük. És ez jelenleg is így van. A szankcióknak nincs hatása a háborúra. Jelenleg – mint folytatta – 

nem nyerünk semmit, csak veszítünk”.

Kiemelte, hogy a szankciók már most is ártanak nekünk, az energiaárak emelkednek. Most az energiabiztonságnak kell prioritást élveznie  Arra az újságírói felvetésre, hogy Orbán Viktor kormányfő rendszeresen felkereste Moszkvát, hogy olcsóbb olajról és gázról tárgyaljon, valamint Magyarország az atomenergia bővítésében is függ az orosz cégektől, Kovács Zoltán úgy fogalmazott:

ez a szoros politikai kapcsolat, amelyet Önök a miniszterelnöknek és Putyinnak tulajdonítanak, nem létezik. Nem közelebbi a kapcsolat, mint Németország és Oroszország között.” 

Az orosz olajtól és gáztól, valamint az atomenergia orosz technológiájától való függés történelmi, nem pedig politikai kapcsolat. Oroszország egyszerűen a legolcsóbb és legvonzóbb energiaforrás volt a piacon – mondta. 

Kovács Zoltán megjegyezte azt is, hogy a háború valamikor véget ér, és Oroszország mint potenciális energiaforrás megmarad - „Putyinnal vagy nélküle, függetlenül attól, hogy mennyi ideológiai vágyálma van”.

Nem biztos, hogy jó ötlet, ha most döntünk úgy, hogy energiapolitikailag teljesen függetlenítjük magunkat Oroszországtól.”

– tette hozzá.    

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes!
Az MDF, az Mszp, a Fideszkdnp NER-estül meg adja vissza a lopott holmit és takarodjanak az országunkból.

Az Auchanban összefutottam egy-két ismerőssel. Mit szólsz hozzá?????....ugye most ez a felütés, a "Te a hanyadik oltásnál tartasz?" helyett. Bár az újabb hullámot sem ugrottuk át, van aki ezért lemondta horvátországi utazását.
De visszatérve a bejelentett intézkedésekre. Az egyik ismerősöm szerint Orbán becsapta az embereket, azt a látszatot keltette, hogy nálunk nincs gond, az oroszoktól megkapjuk a szükséges mennyiséget, s persze kedvező áron. Kérdezte, hogy Orbán miért nem beszél világosan az okokról, mi történt, nem jön az oroszoktól a gáz, a kőolaj, összevesztünk, csak blöff volt az egész ahhoz, hogy Orbán megnyerje az áprilisi választást. Szóval azt sérelmezte, hogy hülyének nézik, nem tájékoztatják a tényleges okokról.
Másik ismerősöm szerint a rezsicsökkentés kezdettől szembement a racionalitással, csak a politikai kampány részét képezte, holott fokozatosan alkalmazkodni kellett volna az emelkedő árakhoz., s akkor ez a bejelentés most nem okozna ekkora traumát a fideszes szavazók körében sem. Az okokat illetően elmondta, hogy a kormány mellébeszél, Kádárhoz hasonlóan gyermeknek nézik a népet.
Harmadik ismerősöm szerint jogos az intézkedés, az emberek minden vonalon pazarolnak, elfelejtették, hogy takarékoskodni kell, az ország nem termel annyit, hogy norvég életszínvonalon éljen. Igen is le kell venni a fűtést, hiszen ezt mondják a nyugati, de a hazai zöldek is. Az autókból át kell ülni a tömegközlekedésre, a Trabantból átült generációk elfelejtették a szűkebb esztendőket, a villamost, az autóbuszt. A magyar ne akarjon nyugati mintájú fogyasztói társadalommá válni.
Egy idős úr, mint kiderült egy vidéki faluban nőtt fel, s átélte Rákosi, majd Kádár regnálását, csatlakozott hozzánk, s elmesélte, hogy az édesapja télen zsákkal állt sorban a TÜZÉP telepen, csak egy napra való fűtéshez elegendő pocsék iszapszenet kapott. Az emberek akkor falun ismerték a fűrészporos dobkályhát, ami hirtelen nagy meleget adott, reggelre meg jégvirágos lett a hálószoba ablaka. Majd jött falura is a gáz, az emberek kidobták a búbos kemencét, annak korábbi tüzelőanyagát -kukoricaszár, stb - kidobták. Elmesélte, hogy az ásott kút volt a hűtőszekrény. Na ezeken a történeken lefagytunk.
Abban megállapodtunk, hogy a mostani helyzetért nem Orbán a felelős, mármint a háború kitöréséért. S abban is konszenzus volt, hogy egy balliberális kormány alatt még drámaibb lenne a helyzet. Abban is nézetazonosság volt köztünk, hogy a magyarok állandóan csak sírnak, panaszkodnak, egy ilyen nép, s keveseknek van szilárd világnézeti elkötelezettsége, megvásárolhatóak, tájékozatlanok.
Azzal váltunk el, hogy valóban eljön a takarékosság ideje, csak ne törjön ki a világháború, Amerika, Németország, Anglia, Lengyelország ne folytassa a fegyverszállítást, ne segítse ártatlan ukránok lemészárlását, hagyjanak fel a háborús uszítással. Egyikőnk megjegyezte, az ellenzéknek az említett országok nagykövetségei előtt kellene tüntetnie a fegyverszállítások leállítása érdekében. Mert csak akkor lesz béke, s maradhat életben az európai gazdaság, csak akkor kerülhetjük el a nyomort, a munkanélküliséget, az éhezést.
Nem volt vita arról, hogy Orbán két hangulati atombombát dobott a magyarokra - KATA, energia - , amiből nagyon nehéz lesz kikecmeregni.

De, csak lemaradt....hát nem igazán oroszbarát társaságról van szó. Érdekes, hogy többen Hofit idézték...az oroszok érnek ide legelsőnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés