Böjte Csaba és a felelősség kérdése

2022. július 4. 21:21

Stoffán György
Stoffán György blogja
Nem Böjte megvédése volna a lényeges, hanem az erkölcsi felelősség megállapítása.

„Az utóbbi napok liberális szenzációja, a Böjte Csaba féle gyermekalapítvány pedofil botránya. Az ügy, annak tálalása, és az olvasói vélemények döbbenetes és fájdalmas lelki, szellemi és erkölcsi színvonalról tanúskodnak. Ha egy állami gyermekotthonan előfordult volna hasonló, akkor a sajtó az igazgató lemondását, felnégyelését követelné. És miközben joggal nem engedjük az LMBTQ-t a gyermekeink közelébe, most mégis mintha semmi nem történt volna tíz kerek esztendő alatt. Böjtét védi körömszakadtáig az elvakult magyarországi olvasó, az újságíró, a politikus. Mások mélyen hallgatnak vagy »liberális támadásról« beszélnek, és ki-ki a maga módján igyekszik értékelni a helyzetet… a megrontott és megkínzott gyermekeket egyetlen szóval sem említve.  

Sem Magyarországon, sem Romániában nem divat, hogy egy felelős állami vezető lemondjon, ha a rábízott intézményben súlyos bűn vagy mulasztás fordul elő, de egy, a katolikus egyházhoz és a ferences rendhez köthető alapítvány gyermekotthonában, tíz éven keresztül, folyamatosan elkövetett szexuális bűncselekménysorozatnak alapvető és elsődleges következménye kellene legyen, hogy az alapítvány elnöke lemond. Ez esetben Böjte Csaba. Ugyanis, nem arról van szó, hogy ő maga elkövetett volna effélét, hanem arról, hogy ő, mint alapítványi elnök (így tünteti fel magát), erkölcsileg felel minden beosztott dolgozójáért, azok magatartásáért, képzettségéért, etc. Tehát, ez esetben nem ferences szerzetesi minőségében vádoltatik, hanem mint kudarcot vallott intézményvezető. Ahogyan az iskolaigazgató felel minden, az általa vezetett intézményben történt incidensért, ugyanúgy felel ő is az alapítványért. Ám, erre alkalmatlanná vált rá… Ha egy iskolában tíz évig abuzálnák a gyermekeket, és ezt az igazgató nem venné észre, akkor is felelős lenne a történektért. Ha egy gyermek összeesik a tornaórán, azért is az igazgató a felelős… Böjte drámai mulasztása tehát, nem hagyható szó és következmény nélkül. Ha csak, mint »pénzfelhajtó prédikátorként« működne, akkor nem volna köze a mostani súlyos és tíz éven keresztül tartó gyermekbántalmazásos ügyhöz. Így azonban van! Hiszen az erkölcsi bizonyítvány és szakvégzettség nélküli civilek alkalmazása, a bejelentetlen önkéntesek tömege, Romániában épp olyan törvénytelen, mint itthon, Magyarországon. Ez mégis folyamatos volt az alapítványnál, Böjte Csaba vezetése alatt. Súlyos baj, hogy egy csodálatra méltó kezdeményezést és 30 év munkáját Böjte Csaba súlyos figyelmetlensége és felületessége akár tönkre is teheti, magával rántva e históriában rendjének, egyházának és állami támogatóinak megítélését is.   

Az esetet egy romániai magyar lap tette közzé, idézve az elsőfokú bírósági döntést, amely az aberrált nevelőt 30 év börtönre ítélte. És láss csodát: senki nem emlegeti a gyermekeket, az alapítvány és Böjte felelősségét… csupán arról esik szó, hogy liberális támadás ez az egész. És ez súlyos erkölcsi kisiklásra utal. Ugyanis, nem Böjte Csaba az alapítvány! Nem Böjte megvédése volna a lényeges egy olyan alapítványnál, amely gyermekeket gondoz, hanem az erkölcsi felelősség megállapítása, annak kimondása és a konzekvencia levonása. A ferences rend belső vizsgálatot indított az ügyben, ám erre sajnos semmilyen jogalap nincsen, hiszen az alapítvány – Istennek hála! – nem a ferences renddé – mint ezt Urbán Erik provinciális évekkel ezelőtt elmondta. Tehát, a belső vizsgálat csak a személyt, Böjte Csabát érintheti. Az alapítványt nem.”

Nyitóképen Böjte Csaba szerzetes. Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos ki akarják nyírni Böjte Csabát. Nem érdekli őket több ezer magyar árva sorsa.
Szerintem egyszerű bosszú a Róbert bácsi, pardon Iványi adóügye miatt.
Orgoványt!

Ez a faszkalap a gyerekekkel jön, és pont a gyerekekre nem gondol. Ha Böjtét sikerül kinyírni, az alapítványa igencsak megreccsen, és nagyon sok jelenleg nevelt gyereknek lesz nagyon rossz.

Keress már baszki néhány pedofil rabbit, tele van velük a net!
Hülye picsa!

Az sajnos biztos, hogy a projekt egy lufi, amit 30 évig fújtak. Ez az ügy meg a szög. Most egy alapvető átvilágításra és átalakításra lesz szükség, és erősen valószínű, hogy utána Böjte atya és az Alapítvány viszonya más lesz, mint jelenleg. De nem volna baj, ha tényleg a bent lévő rengeteg gyermek érdekei volnának az elsődlegesek az átalakítás során, és emiatt az is nyilvánvaló, hogy Böjte kicsinálása súlyosan emberellenes vágyálom.

Na ne viccelj! Hány iskolaigazgató mondott le egy botrány miatt? Egy se. És ne is tegyék.
Böjte Csaba magából indul ki. A saját jóindulatából. Ezért fel sem tételezte, hogy bekerült egy ragadozó a báránykái közé.

A dühömet az váltja ki veled (is) szemben, hogy Böjte Erdélyben menti a magyar gyerekeket. Több ezret mentett meg, én tudom, hogy mitől.
Te meg a kibaszott pedofil miatt teszed tönkre Böjtét, ezzel egy csomó magyar gyereket.
Menj a francba, a megbízóiddal együtt!

Vezetők vezetéstudományi ismeretek nélkül, a gyermekkínzáshoz is vezethet.

Menj a picsába, vagy hazudsz, vagy hihetetlenül buta vagy.

Kisfiad az anyád picsája!

Milyen legközelebbi szentmisén? Böjte Csaba atya mindennap misézik, mint minden pap. Azonkívül sűrűn gyón is, mint minden pap.
Gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés