Gyöngyösi, a Jobbik új elnöke „nem úgy gondolta”

2022. július 2. 21:42

Kulifai Máté
Facebook
A nyilas eszmék szele tíz éve megcsapta Magyarországot, most pedig megválasztották elnöknek.

„Emlékeznek még, amikor a magyar országgyűlésben, – mindössze 68 évvel azután, hogy megkezdték a magyar zsidóság szisztematikus kiirtását – egy képviselő azt találta javasolni, hogy írjanak listát az »itt élő zsidókról«. Listát azért mert kockázatot jelentenek a nemzet biztonságára. Emlékeznek még? 2012 november 26-án javasolta ezt a Parlamentben Gyöngyösi Márton, akit a mai napon megválasztottak a Jobbik elnökének.

Nem sokkal azelőtt a Jobbik Vona Gábor vezetésével az izraeli nagykövetség előtt tartott erődemonstrációt, s vádolta meg a zsidó államot népirtással, a magyar kormányt pedig titkos izraeli paktumokkal. Követelte a hazai zsidó egyházak, valamint a Hit Gyülekezete betiltását. Zúgott a »mocskos zsidók«, dermesztő antiszemita hullám vette kezdetét azokban a napokban. Sokkolta is a magyar közvéleményt, talán le is bénította hirtelen. Gyöngyösi felszólalását a parlamentben nem szakította félbe sem a levezető elnök, sem a többi képviselő. A falakon belül nem volt azonnali felháborodás, talán fel sem tűnt sokaknak, mi is hangzott el.

A Hit Gyülekezete akkor viszont megkongatta a vészharangot. A nyilas eszmék szele ismét megcsapta Magyarországot, kicsit más köntösben, de hasonló szólamokkal. Előbb az izraeli nagykövetség előtt tartott szimpátiatüntetést, majd a Kossuth térre szervezett több tízezres tömegdemonstrációt. Az eseményen talán akkor volt utoljára, hogy a kormánypárti és ellenzéki képviselők egy színpadra álltak egy közös ügy érdekében: egyaránt zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen Rogán Antal, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila. Közel 10 év telt el azóta: a Jobbik, Jakab Péter lemondása után, megválasztotta elnökének Gyöngyösi Mártont. Aki a mai napig szerencsétlen elszólásnak tartja a mondatait, ám nem tartja azt antiszemitának. Ahogyan maradhatott a pártban évekig a Duna parti cipőkbe köpő, vagy épp judapestező, holokamuzó képviselők sora. Remélem, emlékeznek még.”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés