Már olvastam, hogy az ukrajnai háború miatt éhinség lesz Afrikában. Szerintem nem lesz.

2022. július 1. 9:35

Wagner Péter
Facebook
Oké, majd most vesznek máshonnan.

„Már olvastam, hogy az ukrajnai háború miatt éhinség lesz Afrikában. Szerintem nem lesz. Éhinség nem azért szokott kialakulni, mert nincs elég élelmiszer a világon, hanem mert arra az adott területre nem jut el az élelmiszer egy hadúr, egy kormány, egy háború miatt. Néhány (észak)afrikai ország extrém módon ki volt téve az ukrán gabonaimportnak. Oké, majd most vesznek máshonnan. Van felesleg? Van. Sőt lehet többet is termelni. A brazil export az észak-afrikai országokba 2022-be máris 438 százalékkal nőtt és Braziliában növelik a termelést, mert a magas világpiaci árak és a gyenge reál miatt most nagyon megéri.

Az alábbi Economist ábra szerint ráadásul a gabona nagyobbik része takarmánynak megy és ha jól értem a táblázatot, ez elvesztegett kalóriákat jelent abban az értelemben, hogy a megevett húsból aztán kevesebb kalóriát nyerünk vissza mi emberek.

Általában véve sem kell tartai az éhenhalástól, már talán ez az egyik legnépszerűbb téveszme, hogy a Föld túlszaporodik és nem lesz mit enni. Az Economist cikke szerint a világ élelmiszer termelése 6 százalékponttal haladta meg az világ lakosságának növekedését az elmúlt évtizedben, miközben globálisan a Föld népességnövekedésének sebessége csökken.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, hogy Wagner Péter kicsoda, micsoda, ám gondolkodása tipikusan a grafikonközgazdászoké. Éhínség bizony attól is lehet, ha ezek a rendkívül szegény afrikai államok, ahol az élelmiszer teszi ki a lakosság kiadásainak döntő részét, a magas világpiaci árakon nem tudják megvásárolni a gabonát, s marad az eladósodás, ha még van hová, vagy a segély. Az pedig, hogy a világban milyen arányban nő az élelmiszer-termelés, illetve a lakosság, nem mond semmit az egyes térségekben prognosztizálható folyamatokról. Ha valaki nem hajlandó a kvalitatív összefüggéseket is észre venni, akkor még vagy százféle grafikont be kell gyűjtenie ahhoz, hogy a társadalmak helyzetét valamennyire értelmezni tudja. Afrikára pl. a jelenlegi népesedési trendekből hatalmas, egészen elképzelhetetlen népességrobbanást vetítenek ki a következő évtizedekre. Nincs az a világ más részein végbemenő élelmiszer-termelés, amely ekkora népességet el tudna látni, a fizetőképességről nem is beszélve. Mi fogja beállítani az egyensúlyt? A háborúk és az éhínségek. Olyan ez, mint a kétszerkettő, nincs az a rovarevés, amely felül tudná írni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés