A háború kitörése óta egyre többen csatlakoznak a litván hadsereghez

2022. június 30. 15:35
Növekszik a feszültség Litvánia és Oroszország között.

Litvániából közöl riportot a CNN, egész pontosan a Kybartai nevű kisvárosból, amely a NATO-n és az Európai Unión belül helyezkedik el, de egyben a világ egyik legforróbb határa – a Suwalki-folyosó – mentén található. Ez a mintegy hatvan mérföld széles földterület Oroszország erősen megerősített, atomfegyverrel ellátott, balti, Kalinyingrádi területe és szövetségese, Fehéroroszország között helyezkedik el.

Itt él az 59 éves  Vytas Grudzinska, akit a portál meginterjúvolt. Éjszaka látszanak a legjobban a katonák – mutat a kertje mögötti zöld foltra. A litvánok egyre többen csatlakoznak a határt védő hadsereghez, mióta elkezdődött a háború. Az ukrajnai háború első napjai óta a havonta csatlakozni kívánó újoncok száma tízről-tizenkettőről, több mint százra emelkedett – olvasható a cikkben. A baltiak attól tartanak, hogy ha Ukrajna elbukik, Oroszország rajtuk keresztül menne át, elvágva őket az észtektől és a lettektől.

A szovjet megszállás mély sebeket ejtett Európa ezen részén. A szovjetek a negyvenes és ötvenes években litvánok tízezreit deportálták erőszakkal a szibériai és az északi Gulagba. Csaknem harmincezer litván fogoly pusztult el a kényszermunkatáborokban – adják meg a történelmi hátteret.

„Emlékszünk a szovjet megszállásra, és nem szeretnénk, ha többé megszállnának minket. Szabad emberek vagyunk” – nyilatkozta  egy litván a CNN-nek.

Nyitókép: MTI/AP

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kéne blokkolni az orosz szállítmányokat, vagy kötni kell egy területcserés egyezményt a Fehéroroszokkal. Ez az új hidegháború katasztrófa lesz Európának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés