Neue Zürcher Zeitung: Aki olajért könyörög Putyinnak, az kapitulációra szólít fel

2022. június 29. 18:13
„Putyin nem ostoba, pontosan tudja, hogy az energiafegyver most a leghatékonyabb” – fogalmazott a svájci lapban Andreas Ruescht.

A Neue Zürcher Zeitung publicistáját, Andreas Ruescht felháborította, hogy a legnagyobb svájci párt, a nemzeti-konzervatív, jobboldali populista Néppárt egyik vezetője, a  Christoph Blocher lánya gazdasági okokra hivatkozva mielőbbi megállapodást sürget az orosz elnökkel.

Andreas Ruesch kifejti, hogy nem csupán Ukrajnának, hanem az egész földrésznek ártana, ha egy hátsó szobában egyezséget kötnének az agresszorral. Magdalene Martullo-Blocher, aki amellett, hogy az egyik leggazdagabb svájci vállalkozó, a parlament tagja, azzal érvel, hogy nem szabad megvárni, amíg a Kreml teljesen elzárja a gázcsapot,

szerinte a párbeszéd meghozza a békét és szavatolja az energiaellátást a kontinensen. 

„Nem igaz, hogy a szankciók jobban sújtják Európát, mint Oroszországot”

A szerző szerint nem igaz, hogy a szankciók jobban sújtják Európát, mint Oroszországot, vagy hogy a Kreml simán átirányíthatja a feleslegessé váló gázt Kínába. Úgy véli, ahhoz, hogy  új vezeték épüljön arrafelé, ahhoz még Moszkva szerint is három év kell. „Azaz Vlagyimir Putyin belátható ideig erősen függeni fog az európai gázpiactól. Sőt lehet, hogy meghatározó módon. Azaz érdeke, hogy továbbra is érkezzen a földgáz, az más kérdés, hogy az energiahordozót fenyegetőzésre használja” – fogalmaz Ruescht.

Putyin nem ostoba, pontosan tudja, hogy az energiafegyver most a leghatékonyabb,

mert az EU-nak gondja van az új források felkutatásával. Így aki most sürgeti a megegyezést, az sokkal nagyobb árat fizet érte a tárgyalóasztalnál. Mellesleg már eddig is voltak próbálkozások a párbeszédre, csak éppen Moszkva követelései teljesíthetetlenek. Továbbá ragaszkodik ahhoz, hogy kész helyzetet teremtsen a fronton, azaz Ukrajna lehetőleg nagy részét bekebelezze” – fogalmazott a szerző. 

Nyitófotó: AFP

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Andreas Ruesch kifejti, hogy nem csupán Ukrajnának, hanem az egész földrésznek ártana, ha egy hátsó szobában egyezséget kötnének az agresszorral."

Hát persze, mennyivel jobb, ha magunktól tesszük tönkre magunkat, elvileg egy olyan ország miatt, amelyiket korábban csak a korrupció, fegyvercsempészet, maffiózók és kurvák miatt emlegettek - ha egyáltalán.

Arról meg ne is essék szó, hogy "egészen véletlenül" pont az oroszok meggyengítése az amerikaiak célja is jelen pillanatban, viszont ők mintha nem dolgoznának ilyen erősen a saját maguk tönkretételén. Miért is jó akkor ez nekünk? Lehet azzal érvelni, hogy ha nem megyünk csődbe, akkor utána az oroszok tovább hódítanak nyugatra, de nem könnyebb legyőzni egy országot, amelyik még a saját iparát sem képes működtetni, ideértbe a hadiipart is?

Azért van egy aszimmetria a rendszerben: ha az oroszok nem tudnak gázt eladni Európába, attól még nem kell bundába burkolózva nézniük a tévét.

A Shrek animációs film Farkquaad nagyura jut eszembe erről. Nem félnek meghozni az áldozatot, hogy feláldozzák az ukránokat!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés