Stoltenberg: A most meghozandó döntések határozzák meg a következő évtized biztonságát

2022. június 29. 13:00

A szövetségesek megállapodnak a NATO új stratégiai koncepciójáról is a következő két napban.

2022. június 29. 13:00
null

„Nagyon fontos döntéseket hozunk a NATO megerősítésére egy veszélyesebb, versengőbb világban, ahol olyan tekintélyelvű országok, mint Oroszország vagy Kína, nyíltan megkérdőjelezik a szabályokon alapuló nemzetközi rendet” – fogalmazott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerdán a spanyol fővárosban, az észak-atlanti szövetség állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozóját hivatalosan megnyitó beszédében.

A szövetségesek megállapodnak a NATO új stratégiai koncepciójában, amely megerősíti a szervezet elrettentési és védelmi képességét, növeli katonai erejének létszámát, valamint garantálja a kellő forrásokat a biztonságot fenyegető kihívásokkal szemben – tette hozzá.

„A NATO ajtaja továbbra is nyitva áll” – hangsúlyozta a főtitkár, és megerősítette, hogy a szövetség hivatalosan is fel fogja kérni Finnországot és Svédországot a csatlakozásra, miután Törökország feloldotta vétóját, és beleegyezett a két északi ország NATO-tagságának támogatásába.

Stoltenberg közölte: a csúcs résztvevői megállapodnak egy Ukrajnának nyújtandó átfogó segélycsomagról is.

– mondta, hozzátéve, hogy az ukrán nép bátorsága inspiráció az egész világ számára.

Az ukrán elnök is részt vesz videokapcsolaton keresztül a munkaértekezleten

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a zárt ajtók mögött zajló munkaértekezleten.
„A világ ránk figyel, mutassuk meg egységünket és összetartásunkat” – fogalmazott az eseménynek otthont adó Spanyolország miniszterelnöke bevezető beszédében.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a következő két nap döntései határozzák meg a jövőt, a kihívásokra adandó sikeres választ. „Meg kell erősíteni szövetségünket” – jelentette ki, és fontos mérföldkőnek nevezte, hogy újabb két ország csatlakozhat hamarosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2022. június 30. 04:27
Azokat a donteseket pedig Biden fonokei hozzak meg. Stoltenberger meg a tobbi csupan vegrehajto bohocok. Mi pedig majd megkapjuk az aldozat szerepet, mint most az ukranok.
Magyarok Pásztora
2022. június 29. 15:32
Az apródobrev ringyó hol tart ma a hazaárulásban?
kolozsv
2022. június 29. 15:24
"Oroszország vagy Kína, nyíltan megkérdőjelezik a szabályokon alapuló nemzetközi rendet" A menekültügy is szabályozott nemzetközi kérdés. Mégsem érdekli az eu-t.
kolozsv
2022. június 29. 15:20
Legalább adnának a látszatra, mivel Ukrajna nem NATO tag. Mi a p.csát keres ott? Ezekután hogy van képük tagadni, hogy a nato akarta magát Putyin seggébe tolni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik