Európa féktelenül optimista az orosz gázleszakadást illetően

2022. június 29. 14:42

Pedig az EU valószínűleg nem tudja az év végéig máshonnan pótolni az orosz gázimport kétharmadát.

2022. június 29. 14:42
null

Az Európai Unió gazdaságára további nyomást helyez, hogy szakértők szerint minden valószínűség szerint képtelenség elérni a kitűzött célt, és az év végére máshonnan pótolni az orosz gázimport kétharmadát – olvasható a Világgazdaság cikkében. A portálon azt írják: az EU tavaly 155 milliárd köbméter gázt vásárolt Oroszországtól, a források diverzifikációjával és az alternatív energiahordozókkal azonban évente csupán 102 milliárd köbméternyit tudnak pótolni az Európai Bizottság REPowerEU programjának adatai szerint.

Az EU többet fog fizetni a nem orosz olajért és gázért

Christopher Granville, a londoni székhelyű TS Lombard makrogazdasági előrejelzési tanácsadó cég kutatója ezért „féktelenül optimistának” tartja a bizottság célját. A CNBC-nek nyilatkozva emlékeztetett arra is, hogy az orosz gáz leváltása jelentős költségvonzattal jár.  

– mondta. Értelemszerűen az Egyesült Államokból importált LNG-t is drágábban tudják csak beszerezni, mint az amerikai fogyasztók, hiszen ahhoz hozzájárulnak a szállítás, valamint a cseppfolyósítás és újragázosítás költségei. Ez pedig súlyosan érinti az európai gazdaságot, amelynek már így is egyre nagyobb nehézséget jelentenek a folytatódó háború miatt „örökösnek” tűnő szankciók. Arról már nem is beszélve, milyen gondot okozna az orosz gázcsapok teljes elzárása, amelytől egyre többen tartanak.

A gázszállítás egyelőre folyamatos

Az orosz gázszállítás ugyan egyelőre folyamatos, a mennyisége az Északi Áramlat-1-en és Ukrajnán keresztül is stabil. Előbbi vezetéket azonban július 11. és 21. között karbantartási munkálatok miatt leállítják, és sokan kétségbe vonják, hogy Moszkva utána újraindítja-e. Közéjük tartozik Kiucsi Takahide, a Nomura Research Institute közgazdásza, aki szerint 

a G7 orosz olajimportra tervezett ársapkája miatt könnyen ez lehet Vlagyimir Putyin elnök megtorlása.  

Ez annak ellenére elképzelhető, hogy egyelőre nem ismeretesek a terv részletei, és senki nem tudja, hogy az egyáltalán megvalósítható-e. Lehet-e például olyan alacsonyan megállapítani az árat, hogy azzal jelentősen csökkentsék az orosz olajbevételeket, de elég magasan ahhoz, hogy Moszkvának érdeke legyen a kivitel. 

Nyitókép: MTI

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2022. június 29. 21:04
Aki féktelenül le akar szakadni, az szakadjon is A TETVES KURVA ANYJÁBA. Bele. A közepibe. És amikor ríni kezd, ott rohadjon meg a bele, a haldokló gyerekét tartva. Okés? Ha nem okés, akkor is. Mert EZT érdemli.
Erdőmester
2022. június 29. 17:59
Decemberben jön a kijózanodás. Lesz keletje az usankának meg a halina csizmának. Ebben fogják elkergetni a vezetőiket az Eu fázó és nélkülöző polgárai
rollotomasi
2022. június 29. 17:50
Miért ne lennének optimisták? Bebizonyosodott, ha terjed a demokrácia, akkor exponenciálisan nö a buzik száma, akik, mint tudjuk melegek. Majd fűtünk velük.
nemecsekerno_007
2022. június 29. 17:24
Barmok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik