Lejárt a brüsszeli határidő, látni akarjuk a kormány válaszát!

2022. június 27. 10:16

Ujhelyi István
Facebook
Szégyen, hogy Magyarország volt az első, amellyel szemben elindították a jogállamisági mechanizmust.

„A mai nappal lejárt a Fidesz-kormány kéthónapos, hivatalos válaszadási határideje a kabinet jogállami bűnei miatt elindított, úgynevezett kondicionalitási, avagy feltételességi eljárással kapcsolatban. Mint ismert, az Európai Bizottság még április 27-én küldte meg a magyar kormánynak azt az átiratot, amelyben lényegében a Fidesz-kabinet elmúlt éves bűneit sorolta fel és várta azok magyarázatát. A Brüsszelből érkezett levél olyan – egyébként számos alkalommal már rögzített – tételeket tartalmaz, mint hogy a jelenlegi magyar közbeszerzési rendszer visszaélésekre alkalmas, a hatóságok nem kellő objektivitással üldözik a korrupciót, átláthatatlan az uniós források elosztása és az elszámolások ellenőrzése pedig felületes.

Szégyen, hogy Magyarország volt az első olyan tagállam, amellyel szemben elindították ezt a jogállamisági mechanizmust, miután az Európai Unió úgy értékelte, hogy a kormány tevékenysége és a jogállami garanciák hiánya miatt konkrét veszélyben van az EU pénzügyi érdeke, vagyis az európai adófizetők pénze. Ez már nem játék: ennek az eljárásnak az eredményeként akár el is eshetünk a nekünk járó, összesen mintegy 15ezer-milliárd forintos támogatás egy jelentős részétől.

A mai nappal bezárólag a magyar kormánynak elvben hivatalos és részletes választ kellett küldenie az Európai Bizottságnak, kifejtve álláspontját a kifogásokkal kapcsolatban. A magyar nemzet joggal várja el a kormánytól, hogy ebben az ügyben a lehető legátláthatóbb módon tárgyaljon az Európai Unióval, ezért a tisztesség megköveteli, hogy késlekedés nélkül hozzák nyilvánosságra a Brüsszelnek küldött választ és tegyék világossá: milyen garanciákat vállalt a magyar kormány a jogállamiság helyreállítása és az uniós források mielőbbi lehívása érdekében. A Fidesz eddig mindössze annyit közölt az eljárással kapcsolatban, hogy nem hajlandó engedi a magyar gyermekek szexuális felvilágosítása kapcsán meghozott intézkedésekből. Amennyiben a kormány tisztességes és mielőbb nyilvánosságra hozza nemcsak a brüsszeli átiratot, de a teljes magyar választ is, úgy az is egyértelművé válik, hogy ez utóbbi kérdés egyáltalán nem is része az eljárásnak.”

(Fotó: Emmanuel Macron francia elnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke /b-j/, mielőtt sajtóértekezletet tart az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2022. június 24-én.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szégyen az Újhelyi, meg a Horn Gyula, meg a Suchmann Tamás, meg a Szekeres Imre, és a Ripacs egész köre.

Nagy pech volt ezeket nemcsak kifogni, de a hatalomban is "élvezni". Talán lassan kikopnak, a fiatalabbjának keserves, de megérdemelt. Még emlékszem valami trágárba hajló ellehetetlenítési kísérletre Orbánnal szemben a kis szakállas Mesterházytól. Hát, szerencsére Orbán marad. Az O1g is akkortájt lett feltalálva, mint mindennek a legalja és azóta is futtatják.

Pisti! Van még két éved állást keresni. Biztos, hogy nem leszel EP képviselő.

István!
Milyen érzés Soros ügynökként hazaárulóként élni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés