Háborús intézkedés: az EU döntött a gáztározók stratégiai feltöltéséről

2022. június 27. 12:36
A rendelet szerint a tagállamok területén található, földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetét megelőzően.

Az Európai Unió energiabiztonságának javítása érdekében az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az európai földgáztartalék biztosítását célzó rendeletet az ukrajnai háborúval összefüggésben. A Luxembourgban hétfőn tartott tanácskozásról kiadott tanácsi közlemény szerint a rendelet annak biztosítását célozza, hogy a gázpiacon megfigyelhető zavarok ellenére az uniós gáztárolási kapacitások feltöltött készletekkel várják a téli időszakot, valamint, hogy a készleteket a tagállamok szükség esetén meg tudják osztani egymással. 

A rendelet előírja, hogy a tagállamok területén található, földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetét megelőzően, a következő téli időszakok kezdete előtt pedig 90 százalékig. Összességében az unió 2022-ben arra fog törekedni, hogy az uniós, földfelszín alatti teljes gáztárolási kapacitás 85 százalékos feltöltöttségi arányt érjen el – írták. Mivel a gáztárolási kapacitások országonként jelentősen eltérnek egymástól, a tagállamoknak – a helyzettől függően – nem kell maradéktalanul megvalósítaniuk a tárolási célértékeket, azokba ugyanis beleszámíthatják a

cseppfolyósított földgáz (LNG), illetve az alternatív üzemanyagok készleteit is.

A nemzeti gázfogyasztásukhoz képest nagyon jelentős tárolókapacitással rendelkező tagállamok helyzetének figyelembevétele érdekében a földfelszín alatti készletek feltöltésére vonatkozó kötelezettség a tagállamok elmúlt öt éves átlagos éves gázfogyasztásának 35 százalékára fog korlátozódni. Mivel egyes tagállamok nem rendelkeznek a területükön kiépített gáztárolóval, a rendelet előírja, hogy ezek a tagállamok éves nemzeti gázfogyasztásuk 15 százalékát más tagállamokban lévő készletekben tárolják. A rendelet előírja továbbá, hogy minden földfelszín alatti tárolóhely-üzemeltető az érintett tagállamok hatóságai révén kötelező tanúsítással rendelkezzen. E tanúsítás célja, hogy elkerülhető legyen a kritikus tárolási infrastruktúrákra gyakorolt külső befolyás kockázata, mely

veszélyeztethetné az unió energiaellátásának biztonságát vagy bármely egyéb alapvető biztonsági érdeket. 

A tárolási kapacitások feltöltésére vonatkozó kötelezettségek 2025. december 31-én szűnnek majd meg, míg a tárolóhely–üzemeltetők tanúsítására vonatkozó kötelezettségek ezen időpontot követően is érvényben maradnak majd. A rendelet eltérést enged Ciprus, Málta és Írország számára mindaddig, amíg ezen országok gázrendszere nem lesz közvetlenül összekapcsolva más tagállamok gázrendszerével – tette hozzá közleményében az uniós energiatanács.

(MTI)

(Archív fotónk illusztráció: A besajtoló vezeték nyomásmérője Algyőn 2009-ben, a szőregi biztonsági gáztározó bemutatásán.MTI Fotó: Beliczay László)

Összesen 182 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fel kell tölteni......
Az oroszokat megkérdezték erről???????

Előírták, na. :)))))

Elképesztő, hova süllyed Európa 30-40 év alatt. Szó szerint KRETÉNEK vezetik a kontinenst...

Jól értem? Mi hosszú távú gázszerződéssel rendelkezünk. Ha mi feltöltjük orosz gázzal a tározóinkat, kötelesek leszünk 15%-ot átadni olyan országoknak, akik egyébként támogatják a mindenféle embargót?

Durvul a helyzet. Úgy tűnik, a mi gázunkra lesz szükségük.

Hát ez az. Eszement, agyhalott brüsszeliták.

A mi gázunk kell nekik.

Így lesz. Gusztustalan, álságos Brüsszel.

Amiért minket gyaláztak. De ha kell, akkor eltűnnek az elvek.

Ne sajnáld már tőlük! Mit csinálnának egész nap, ha nem elő sem írhatnak semmit!

Persze. Nekünk hosszú távú szerződésünk van. Nyeu ott tévedett, hogy a koronavírus miatt emelkedő gázárak miatt a magán tározók napi áron vették a gázt, abban bízva, hogy olcsóbb lesz. Nem akarták drágán tározni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés