A Fidesz saját érdekében módosítaná a választás szabályait

2022. június 27. 16:46

Tóth Zoltán
Hírklikk
A választásokra nincsenek tisztességes, listák közti egyenlőséget lehetővé tévő szabályok. Interjú.

„Mi lenne az igazán fontos változtatás?

– Először is be kellene vezetni a tisztességes eljárás rendszerét, és meg kellene tiltani a törvényben a választási csalást, mint törvényi követelményt. Ezt a Fidesz 2012-ben törölte az akkor hatályos választási törvényből. Ha ez a tilalom újra életbe lépne, akkor teljesen új szemléletet adna a választási rendszernek. A másik érdemi probléma az, hogy sem az önkormányzati választásra, sem a népszavazásra, sem az európai parlamenti választásra egyáltalán nincsenek sem kampányfinanszírozási szabályok, sem tisztességes, a listák közötti egyenlőséget lehetővé tévő szabályok. Ez egy másik olyan csomag, amivel érdemben foglalkozni kellene. A harmadik, amelyet éppen, hogy súrol a módosító törvényjavaslat, az a Nemzeti Választási Bizottság jogállása. Itt olyan – úgynevezett – szigorítást tartalmaz, hogy csak jogi egyetemet végzett, diplomával rendelkező ember lehet a választási bizottság tagja. Ez egy jó irányba tett lépés, mert valamelyest elősegíti a szakmaiságot, de azon nem segít, hogy nincs független státusza a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az továbbra is egy alávetett, politikailag kézivezérelt testület, amelyben mindig garantált a fideszes többség. Vagyis, ha módosítanak is valamit, az semmiképpen sem az érdemi probléma orvoslását jelenti.

Nagy Attila azt mondta, hogy mindenképpen módosítani kell a választókerületek területi beosztásán, mert az aránytalanságok hét Pest megyei választókerületben elértek arra a szintre, hogy a jogalkotónak lépnie kell. Hozzátette: »a választójogi törvény mellékletét a választókerületek határainak módosításával szükséges az Országgyűlésnek orvosolnia«. Ez milyen célt szolgál?

– Ez beleilleszkedik abba sorozatba, hogy az elmúlt tíz év alatt már 1500 helyen módosították a választókerületi határokat. Itt egy újabb akció van annak érdekében, hogy az országgyűlési választáson az egyéni választókerületekben »majorizálni« (többséggel győzni) tudják a Fideszt, akkor is ő nyerjen, ha nem ő kapja meg a szavazatok többségét. Eddig ennyi módosítás volt. Hát akkor most mennyi jön még? Ez a választási földrajz, aminek kifejezetten fideszes pártpolitikai céljai vannak. Ezt szerintem nem kell támogatni, főleg azért nem, mert az ellenzéki pártokkal semmilyen egyeztetés nem történik. Márpedig a választókerületek kialakítása akkor tekinthető társadalmilag elfogadhatónak, ha azt nemcsak a jelenlegi kormánypárt, hanem az ellenzéki pártok is megtárgyalják, és konszenzusra jutnak. Ilyen konszenzus nélkül nem lehet egyetértés az ilyen típusú módosításokkal.”

(Fotó: Donáth Anna, a Momentum elnöke, a párt európai parlamenti képviselője beszédet mond, mellette Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, főpolgármester az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.MTI/Illyés Tibor)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés