Román védelmi miniszter: A román zászlót semmilyen partikuláris jelkép nem helyettesítheti

2022. június 26. 13:50
Vasile Dancu egy székelyföldi ünnepségen emlékeztetett: az alkotmány előírja, hogy a román zászlót tisztelni kell.

Vasile Dancu román védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy a román nemzeti zászló nem áll versenyben a helyi közösségek jelképeivel, és

nem kell mindenkinek szeretnie, de meg kell adni neki a tiszteletet.

A szociáldemokrata miniszter a román nemzeti lobogó napja alkalmából a székelyföldi Hargita megyei Galócáson vett részt egy ünnepségen. Kifejtette, hogy 174 éve ünneplik a románok a nemzeti lobogójukat, ami a román köztársaság legrégibb és a román nemzet legfontosabb jelképe.   

A magyar lakosságot is meg kell hallgatni

„A román zászló nem verseng a helyi közösségek jelképeivel. Ez utóbbiak használhatják a helyi szimbólumaikat. Az alkotmány szerint a román zászlót semmilyen partikuláris jelkép nem helyettesítheti a rangsorban. (...) A nemzeti lobogót nem muszáj szeretni, az alkotmány egy dolgot ír elő, hogy tisztelni kell. Egyesek tudják szeretni a nemzeti lobogót, mások csak tisztelni tudják” – mondta a miniszter, utalva a régióban jelentős létszámban élő székelyföldi magyarságra.   

Hozzátette: a román központi hatóságok ritkán vannak jelen a régióban, ezért örül, hogy most együtt ünnepelhettek, és ezáltal enyhítik a kisebbségben élő románok magárahagyatottsági érzését. A miniszter szerint a magyar lakosságot is meg kell hallgatnia a központi adminisztrációnak,

hiszen nekik is meg vannak a sajátos gondjaik és érzékenységeik.  

„Központosított államként az a feladatunk, hogy minden lakosért megtegyük azt, amit meg kell tenni. Tiszteljük a romániai nemzeti kisebbségeket, és a tiszteletnek kölcsönösnek kell lennie” – mondta a miniszter, aki szerint csak így teremtődhet meg az a társadalmi harmónia, amely az ország fejlődését eredményezheti.  A tárcavezető ugyanakkor csalódottságát fejezte ki, hogy Románia más régióiban, ahol a románok többségben laknak, a román zászló néha rongyosan és koszosan lobog az utcán vagy egyes intézményeken.

(MTI)

Címlapkép: Facebook

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Románia 54%-a már csatornázott. Ez a fontos.

Bocs:-) jogos.
Láttad azt a képet, amin az látszik, hogy a focipálya köré szögletes futókört építettek, mert csak úgy volt hely? Uniós pénzből:-))))))

Csádi lesz az. Nézd meg a csádi zászlót: https://dekorwebshop.hu/csad_z..

Akárhogy is nézzük, ez egy aktív hadügyminiszter szájából fenyegetés a magyarok ellen:
"Nem kell szeretnetek, tisztelnetek kell."
Tegyük fel, hogy ezt Orbán mondaná a magyarországi románokra, cigányokra, vagy zsidókra. Mi volna itt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés