A legmagasabb szintű terrorkészültséget léptették életbe Norvégiában a hajnali lövöldözés miatt

2022. június 25. 18:55
A norvég titkosszolgálat „extrém iszlamista terrorcselekménynek” nevezte a hajnali lövöldözést.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, két ember életét vesztette és legalább másik 21 ember megsérült, amikor egy iráni gyökerekkel rendelkező 42 éves norvég állampolgár szombaton hajnali 1 óra körül lövöldözni kezdett a főváros egyik jól ismert melegbárjában és környékén, az utcán és egy másik szórakozóhelynél.

A PST norvég titkosszolgálat „extrém iszlamista terrorcselekménynek” nevezte a szombati melegfelvonulás előtt történt lövöldözést,

és a mérsékeltet jelentő 3-asról a „rendkívüli veszélyt” jelentő 5-ös fokozatra emelte az országban a terrorellenes készültséget.

Az elkövető egy „radikalizálódott iszlamista”

A PST ügyvezető igazgatója, Roger Berg elmondta, hogy a civilek segítségével még az éjszaka elfogott gyanúsított egy „radikalizálódott iszlamista”, aki ráadásul mentális egészségi problémákkal is küszködik.

A kisebb súlyú erőszak, drog- és fegyverhasználati bűncselekmények miatt a hatóságok előtt már 2015 óta ismert férfi, aki eddig nem tett vallomást, nyilvánvalóan „páni félelmet akart kelteni a lakosságban” – közölte.

Lefújták az oslói pride-ot a szervezők

Szemtanúk szerint az elkövető egy táskával lépett be a London Pub éjszakai lokálba, ahol elővette a fegyverét és lőni kezdett. A lövöldözés nyomán a klubban, majd az utcán pánik tört ki. A helyszínen két fegyvert, köztük egy automata pisztolyt találtak.

A hatóságok tanácsára a szervezők lefújták a szombatra tervezett felvonulást, amely az egyhetes Pride rendezvénysorozat csúcspontja lett volna.

Christian Hatlo rendőrségi szóvivő szerint még korai megmondani, hogy kifejezetten a homoszexuálisok voltak-e a támadó célpontjai.

(MTI)

Nyitóképen Haakon norvég trónörökös és felesége, Mette-Marit hercegné, valamint egyik gyermekük, Sverre Magnus herceg Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök társaságában az éjszakai lövöldözés helyínén, a London Pub melegklubnál elhelyezett virágok és a homoszexualitást jelképező szivárványszínű zászlók előtt Oslóban. Fotó: MTI/EPA/NTB/Javad Parsa

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mental as anything.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés