Az ukrajnai háború megmutatja, hogy a globális kapitalizmus miként gázol keresztül a demokrácián

2022. június 23. 9:58

Slavoj Žižek
Mérce
Úgy tűnik Zelenszkij gyorstalpalót kapott abból, hogy működik valójában a globális kapitalizmus.

„Vlagyimir Putyin háborús gépezetét nemcsak az orosz gázt és kőolajat vásárló Európa tartja fenn, hanem a »lumpenburzsoázia« bűnrészes osztálya is, amelyet kizárólag az anyagi jólét mozgat. Úgy az ukrajnaiak, mint mindenki más most a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy a globális kapitalizmus miként gázol keresztül a demokrácián és az emberi jogokon.

Oroszországban és más egykori kommunista országokban az úgynevezett oligarchák köre annak a burzsoá megfelelője, amit Marx lumpenproletariátusnak nevezett: gondolattalan, a politikai manipulációra fogékony csoportról van szó, mivel a tagjai nem rendelkeznek osztálytudattal vagy saját forradalmi potenciállal. Azonban a proletariátussal ellentétben a lumpenburzsoázia, amely ezekben az országokban az 1980-as évek végétől kezdve jött létre, az állami tulajdonban lévő vagyon vad »privatizációjának« köszönhetően rendelkezik a tőke felett – méghozzá nem is csekély mértékben.

Rok Snežič esete példaértékű. A szélsőjobboldali Janez Janša [volt – Janša 2022 májusában elveszítette a választásokat – a ford.] szlovén miniszterelnök munkatársa és barátja »független adótanácsadóként« segíti a szlovén vállalatok áttelepülését az alacsonyabb adókat előíró Boszniai Szerb Köztársaságba, Bosznia és Hercegovina szerbek lakta részébe. Snežičnek, látszólag, nincsen vagyona, bankcsőd bejelentésével pedig törölte egykori adótartozásait.

Mindemellett mégis módja van rá, hogy új luxusautóval flangáljon és óriásplakátokért fizessen. Hivatalosan a felesége vállalkozásában dolgozik, amelyben havonta 37 362 eurót (15 millió forintot) keres készpénzben.

Ugyanakkor a »normális« kapitalizmus is megteremti a lumpenburzsoáziát. Snežič nem sokban különbözik Donald Trumptól, aki hozzá hasonlóan éppen azért boldogul, mert nem áll ki semmiért, kizárólag a pénz és az anyagi jólét mozgatja.

Oroszország ukrajnai háborújának körvonalait szintúgy a piaci érték szabja meg. Úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij gyorstalpalót kapott abból, hogyan működik valójában a globális kapitalizmus és a demokrácia.

A háború kezdete óta Európa az olajért és gázért közel 40 milliárd dollárt fizetett Oroszországnak, ami arra a felismerésre késztette az ukrajnai elnököt, hogy a nyugati országokat jobban aggasztják az energiaárak, mint az ukrajnai életek. A kapitalista piac – amely az orosz háborús gépezetet fűti – cserben hagyta Ukrajnát.”

Nyitókép: EyePress News / EyePress via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zizek a szlovén TGM.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés