Egyházak és orosz–ukrán béke

2022. június 22. 12:08

Balog Zoltán

„Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiai­nak neveztetnek” – mondta és mondja Jézus a Hegyi beszédben. A békesség azóta is a keresztény közösség alapvető üzenete, törekvése és elvárása az egyházon belül és kívül. Hol sikerült megvalósítani, hol nem. Voltak, vannak nagy békeakciók, melyekkel az egyházi közösségek segítették hozzá a megbékéléshez az ellenséges népcsoportokat, országokat. S ismerjük azokat a helyzeteket is, amikor az egyházak vagy legalábbis vezetőik beálltak valamely háborús konfliktusban országuk álláspontja mögé, akár az agresszor volt az, akár a megtámadott.

Milyen lehetőségeik vannak az egyházaknak Oroszországban és Ukrajnában a béke megteremtésében? S mit tehetnek ezen országokon kívül azok a keresztények, akik kapcsolatban vannak velük? Ezekről a kérdésekről tanácskoztak az Ukrajnával és Oroszországgal szomszédos országok egyházi vezetői az Egyházak Világtanácsa meghívására a Bossey Ökumenikus Intézetben márciusban és június elején.

Az Egyházak Világtanácsa a világ legnagyobb egyházi szervezete, melynek a római katolikus egyházon kívül minden nagyobb protestáns, ortodox és katolikus egyház a tagja. Az Ukrajnában zajló háború ezért nemcsak érinti ezt a szervezetet, hanem arra is indítja, hogy keresse tagegyházaival a párbeszédet, mélyebben megértve azt a helyzetet, amelybe a háborúval kerültek. A kérdés az, hogy ezek az egyházak, amelyek már 1948 óta egy közösségben vannak, tudnak-e olyan helyzetet teremteni, amelyben az érintett országok egyházainak képviselői leülnek egymás mellé, előmozdítva a megértést és talán még a megbékélést is.

A magyar kormány álláspontja segítséget jelenthetett volna a párbeszédhez”

A magyar kormány álláspontja, amely nem fogadja el egyházi vezetők szankciós listára helyezését, és amely szerint a béke az egyházak tevékeny szerepvállalásával állhat csak helyre, segítséget jelenthetett volna a párbeszéd megvalósulásához, ha a ki nem tiltott egyházi emberek eljöttek volna Genfbe. A helyzet tragikomikuma, hogy az első tanácskozásra azért nem érkeztek meg, mert az ukrán ortodoxok képviselője nem tudott eljutni a kijevi repülőtérre, az orosz küldöttet pedig mint nemkívánatos személyt hazaküldték a repülőtérről. A második tanácskozást hivatalos delegálás után a megelőző napon mondta le az orosz ortodox egyház vezetése. A nemzetközi kapcsolatok fenntartásával megbízott metropolitát váratlanul leváltották, s a budapesti­–
magyarországi egyházmegye kormányzójának nevezték ki. Kirill moszkvai pátriárka nem hagy kétséget afelől, hogy ez a háború az ősi ortodox szláv területek egyesítéséért folyik. A leváltás viszont talán azt is jelzi, nem mindenki gondolkodik egyformán a háborúról az orosz ortodox egyházban sem. Az egyébként Moszkva fennhatósága alá tartozó ukrán ortodox egyház sokkal inkább honvédő háborúnak tekinti az ukránok harcát.

Lesz-e ebből valaha párbeszéd? S ha nem lesz? Csődöt mondtak ebben az esetben azok a keresztény egyházi méltóságok, akiknek legalapvetőbb kötelességei közé tartozik a béketeremtés? Vagy elég, ha személyes támogatást, vigaszt, az egyházi szertartások erejét kínálják azoknak, akiket a háborúban veszteség ért – mindkét oldalon?

Amikor a világban egész nemzetek sorsát befolyásoló, élet-halál kérdést jelentő konfliktus, háború robban ki, az rávilágít a keresztény közösségek gyengeségére vagy erejére. Szeptemberben Németországban, ahol az Egyházak Világtanácsa 11. nagygyűlése tíz év után szerveződik, eldől, hogy lesz-e valami a találkozásból. Képes-e a keresztények világközössége megteremteni és fenntartani egy olyan teret, ahol keresztényként lehet egymással találkozni, beszélni és mindenekelőtt imádkozni. Minden külső elvárás és nyomás ellenére. Hiszen sokan érdekeltek abban, hogy az orosz egyház képviselőjét be se engedjék a tanácskozásra. S arra is csak halovány remény mutatkozik, hogy eljönnek keresztényként beszélni keresztényekkel. A nagygyűlés témája: „Krisztus szeretete megbékélésre és egységre indítja a világot.” Így legyen.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés