Módosul a házszabály – akár a teljes MSZP-frakció csatlakozhat Gyurcsányékhoz, ha akar

2022. június 22. 20:40
A kormánypártok által benyújtott módosítási javaslat megkönnyítené az átjárást a képviselőcsoportok között.

A kormánypártok ismét hozzányúlnak a házszabályhoz. Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kedd este benyújtott egy határozati javaslatot, amelyben megkönnyítenék az átjárást a frakciók között. 

A módosítással az áprilisi választáson közös országos listát állító és mandátumot szerző pártok képviselői bármely, a közös országos listán szereplő frakcióhoz csatlakozhatnak, ha a csatlakozást a képviselőcsoport elfogadja.

Az indoklás szerint a házszabály jelenlegi formájában nem minden esetben tükrözi azt a választói akaratot, amin a képviselőcsoporthoz tartozó képviselők legitimációja nyugszik.

A demokratikus legitimáció alapját ugyanis nem az a frakció képezi,

ahova a képviselő tartozik, hanem a pártlistára, közös pártlistára, illetve egyéni választókerületben párt jelöltjére vagy közös jelöltre leadott szavazat” – fogalmaznak a részletes indoklásban. 

Szabad átjárás

Ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, szabad lesz az átjárás a Fidesz és a KDNP frakciója, valamint a hat, közös listát állító ellenzéki párt frakciói (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) között.

Az előzményeket ismerve valószínűleg

az MSZP-nél örülhetnek a legkevésbé a javaslatnak.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Fővárosi Közgyűlésben 2020 elején két volt szocialista polgármestert, Szaniszló Sándort és Kiss Lászlót átcsábítottak a DK-frakcióba, de nemrég az MSZP volt elnöke, Molnár Gyula is belépett a DK-ba.

Nyitókép: Facebook

 

 

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magadból indultál ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés