The Wall Street Journal: konfliktusba torkollhat az orosz provokáció az USA katonái ellen Szíriában

2022. június 21. 22:10
„Oroszország közelmúltbeli viselkedése provokatív és eszkaláló volt” – fogalmazott Erik Kurilla tábornok.

Az orosz erők egy sor hadműveletet hajtottak végre az Egyesült Államok vezette koalíció ellen Szíriában ebben a hónapban, köztük egyet ezen a héten az ország déli részén lévő, stratégiailag fontos bázis ellen – közölték amerikai katonai tisztviselők

„Nagy a feszültség”

Az orosz akciók riadalmat keltettek az amerikai katonai tisztviselőkben, akik aggódnak amiatt, hogy egy félrekalkuláció az amerikai és az orosz erők közötti nem szándékolt konfliktusba torkollhat Szíriában. A két ország között már most is nagy a feszültség, miután Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, és

az amerikaiak erőfeszítéseket tettek az ukrán hadsereg felfegyverzésére, hogy legyőzzék az ottani orosz erőket

– fogalmaznak az elemzésben.

A Wall Street Journal szerint Szerdán Oroszország légicsapásokat hajtott végre az al-Tanf helyőrségnél, Szíria Jordániával közös délkelet-szíriai határának közelében, ahol az amerikai csapatok a helyi harcosok kiképzésével és tanácsadással kapcsolatos feladatot látnak el, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam újbóli megerősödését. Oroszország egy évekkel ezelőtt létrehozott kommunikációs vonalon keresztül értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy a légicsapásokat a szíriai kormányerőket ért egyik támadásért válaszul hajtja végre.

„Provokatív és eszkaláló viselkedés”

„Nem sokkal később orosz vadászgépeket, köztük két Szu-35-öst és egy Szu-24-est figyeltek meg, amint áthaladtak az al-Tanf feletti területen, mielőtt csapást mértek a helyőrség egyik harcálláspontjára” – mondta egy amerikai katonai tisztviselő. A csapás előzetes bejelentése azt sugallta az amerikai tisztviselőknek, hogy az orosz hadsereg nem aktívan az amerikai csapatokat veszi célba, hanem az amerikai missziót zaklatja Szíriában – ami egy olyan taktika, amelyet az orosz erők már korábban is alkalmaztak, és amely az évek során néhány közeli találatot is eredményezett.

Oroszország közelmúltbeli viselkedése provokatív és eszkaláló volt”

– mondta a CENTCOM vezetője, Erik Kurilla tábornok.

Az amerikai katonai erők nem tartózkodtak a bázis közelében a szerdai csapások idején, amelyekről korábban a CNN is beszámolt. A csapásnak nem voltak amerikai vagy koalíciós áldozatai. A hadműveletet egy amerikai katonai tisztviselő „a provokációk jelentős fokozásának” nevezte.

Nyitókép: AFP

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés