Hamis tartalmú cikkek sorát közölte az amerikai liberális lap

2022. június 21. 9:33
A USA Today közel két tucat esetben írt hamis tartalmú, többek között Trump-ellenes cikkeket, amiket most törölni kényszerült.

A német Tichy's Einblick arról számol be: az USA Today nevű, nagy olvasottságú amerikai lapnak 23 cikket kell törölni amiatt, mert hamis tartalmú híreket közölt.

A lap munkatársa, Gabriela Miranda ennyi alkalommal írt kitalált személyekről és kitalált idézeteket különböző cikkeibe. Az érintett írásokat külsősök ellenőrizték le, és így derült fény a nagyüzemi fake news-gyártásra.

A New York Times beszámolója szerint az újságíró még el is próbálta tussolni a praktikáit, tovább hamis adatokkal félrevezetve a vizsgálókat. 

Miranda egyébként főleg Donald Trumppal, az amerikai abortuszvitákkal és az ukrajnai nők helyzetével foglalkozott a lapnál – és az újság álláspontjával egyezően nagyon kritikus volt Trump tevékenységével szemben.

Az USA Today a történtek után egyszerűen törölte az érintett cikkeket, mondván, hogy „nem felelnek meg a szerkesztőségi sztenderdjeinknek”. Miranda időközben távozott a laptól.

A Tichy's Einblick kiemeli: a USA Today egyébként 2020-ban lett a Facebook „tényellenőrző (factchecking) partnere”.

 

Nyitókép: https://eu.usatoday.com

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés