A vétó nem az erő, hanem a gyengeség jele

2022. június 21. 14:22

Cseh Katalin
Facebook
...főleg, ha az olyan vezetők, mint Orbán Viktor zsarolásra használják azt.

„Sokszor elmondtam már, hogy Orbán Viktor folyamatos vétói rámutattak arra, hogy az Európai Unióban a külpolitikai döntéshozatalok során miért kell áttérni az egyhangú döntéshozatalról a többségire. A magyar kormányfő politikája miatt egyre többen ismerik fel Európában: ha továbbra is ragaszkodunk az egyhangú döntéshozatalhoz, akkor az Orbánhoz hasonló vezetők gúzsba köthetik közösségünket.

Időbe telt, de felismerte ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, ugyanis arról beszélt, hogy közösségünknek, az Európai Uniónak gyorsabban kell reagálnia a geopolitikai fejleményekre, ezért meg kell szüntetnie az egyhangúság követelményét a külpolitikai ügyekben. Erről az Európai Parlament egy állásfoglalást is megszavazott, ugyanis számunkra régóta egyértelmű és világos, hogy az egyhangúsághoz való görcsös ragaszkodás sokszor hátráltatja a gyors és hatékony döntéshozatalt – főleg, ha az olyan vezetők, mint Orbán Viktor ezt zsarolásra használják azt.

Ugyanis a vétó nem az erő, hanem a gyengeség jele. Az Európai Unió már sokszor bebizonyította, hogy képes a megújulásra. Most is egy ilyen megújulásra van szükség. Ha megvan bennünk a kellő politikai akarat, akkor képesek vagyunk megreformálni döntéshozatali mechanizmusainkat is.”

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vétóval lehetetlen helyzeteket teremtő döntéseket lehet megakadályozni.

De Gaulle két alkalommal is megvétózta Nagy-Britannia belépését az Európai Gazdasági Közösségbe. és nemzeti érdekeik védelmében átmenetileg az Európai Közösség működését is bojkottálta.

Az Európai Alkotmányt a franciák és a hollandok népszavazáson utasították el, ez lényegében vétót jelentett.

Szerbia és Észak Macedónia EU tagságát a francia és holland vétó akadályozza.

Dehogy uncsi. Nagyon izgalmas.
Egy USA báb most fikázta az USA-t, akik az utolsó öt évtizedben 53 alkalommal vétóztak csak Izraellel kapcsolatban az ENSZ-ben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés