A „hibrid rezsimek” előbb-utóbb fajtiszta diktatúrává válnak

2022. június 21. 18:07

Hadházy Ákos
Facebook
A demokráciáról nem elég beszélni, harcolni kell érte.

„VÉDD MEG A DEMOKRÁCIÁT ÉS AZ MEGVÉD TÉGED! Ez a mottója az Unhack Democracy nevű civil szervezet »hibrid rezsimekről« (féldiktatúrákról, látszat demokráciákról) szóló konferenciájának. Nem csak diagnózisokról, hanem lehetséges megoldásokról is szó volt - igaz leginkább az a konklúzió, hogy az még nincs egyértelmű recept. Pedig muszáj valamit kitalálni, mert egyrészt a sok nemzetiségű résztvevők is jelzik: nem egyedül vagyunk olyan ország, ahol a hatalom mindent megtesz azért, hogy a demokrácia látszatát fenntartva érje el a masszív diktatúra »vívmányait«. Másrészt legyünk nyugodtak: a »hibrid « rezsimek előbb-utóbb fajtiszta diktatúrává válnak, amikor a hatalom már csak úgy érzi magát biztonságban.

A konferencia első előadója Olga Aivazovska volt, akik sokat tett Ukrajna demokratizálásáért. A könnyek között befejezett előadásának üzenete magától értetődő kellene, hogy legyen: a demokráciáról nem elég beszélni, hanem harcolni kell érte, nincs más választás.

Az Unhack Democracy szervezet https://www.unhackdemocracy.eu/hu/about-us aktivistái eddig is nagyon fontos és hiánypótló munkát végeztek azzal, hogy a szavazóköri biztosokat oktatták a választások előtt. Talán még fontosabb az a munkájuk, amivel a választás utáni interjúkkal, elemzésekkel a visszaéléseket dokumentálták. De tudják azt is, hogy a hibrid rezsimek lényege éppen abban áll, hogy a demokrácia díszleteit megcsúfolva a legnagyobb disznóságok teljesen nyíltan történnek.

Egy biztos: változás csak akkor lesz a rendszerben, ha nem csak beszélünk a diagnózisról, hanem SOKAN teszünk is érte.”

(Fotó: Hadházy Ákos/Facebook)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ettől a hülyétől ki akar leckét venni demokráciából? Csak egy másik hülye.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés