Pert nyert a Karácsonyék által kirúgott ateista aktivista, de lesz folytatás

2022. június 20. 16:17
Békés Gáspár fénnyel szivárványszínűre festette volna a Gellért-hegyi keresztet és a gyermekkori keresztelést bírálta. A Főpolgármesteri Hivatalból elküldték.

„A főváros nem hagyott számomra más opciót, mint a jogorvoslatot, mivel tisztességes eljárás, azaz tényfeltáró vizsgálat helyett egy rögtönítélő bíróság gyorsaságával elküldtek, sőt, nyilvánosan megsértették a jó hírnevem”mondta a Mandinernek a Főpolgármesteri Hivatalból elbocsátott Békés Gáspár, még tavaly februárban. A korábban a CEU melletti tüntetésen is felszólaló fiatalember előzőleg a stratégiai részlegen dolgozott, „többek között a fővárosi intézmények, épületek környezeti lábnyomát vizsgáltam, stratégiai környezeti vizsgálatokkal és nemzetközi energetikai sztenderdekkel foglalkoztam”. Csakhogy napvilágra került, hogy

társaival közösen fényfestéssel szivárványszínűre festette, festették volna a Gellért-hegyi keresztet, illetve a gyermekkori keresztelés betiltása mellett is szót emelt.

A Karácsony Gergely vezette hivatal ennek nyomán hamar elbocsátotta Békést, aki azonban valóban jogi útra terelte az ügyét, jogilag – és egyébként politikai szempontok mentén is – vitatva a döntést. A főpolgármester egy interjúban megerősítette, egyetért az elbocsátással, bár személyesen nem ő döntött róla, hanem a főjegyző.

Ateista aktivista lett Békés Gáspár

A Magyar Ateista Társaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint első fokon Békés nyert. Mint írják,  a közéleti aktivistát „kereszténygyalázónak és hivatali munkára méltatlannak bélyegezte a NER”, felkerült a veszélyeztetett humanisták nemzetközi listájára is – most azonban a Fővárosi Törvényszék megállapította, elbocsátása politikai alapú diszkrimináció volt.

Az ateista társaság szerint a magát „baloldali-liberálisként meghatározó budapesti városvezetés fellebbezést nyújtott be; esetleges győzelmük csorbítaná a szólás-, sajtó- és világnézeti szabadságot és a munkavállalói jogokat”.

Az RTL beszámolója szerint a bíróság arra jutott,

Karácsonyék jogellenesen, az egyenlő bánásmód elvét figyelmen kívül hagyva szüntették meg Békés jogviszonyát, 

és annak ellenére, hogy ez próbaideje alatt történt, a bíróság arra kötelezte a Hivatalt, hogy Békést eredeti munkakörében foglalkoztassák tovább úgy, mintha lejárt volna próbaideje, és számára 680 ezer forintot – elmaradt illetményét – fizessék meg. Békés keresetében kérte, hogy a törvényszék állapítsa meg, hogy az eljárásban sérült emberi méltósága, ezt azonban a bíróság nem látta megalapozottnak. Békésnek 16 ezer forint perköltséget kell megfizetnie a Hivatal számára.

Az aktivista nyilatkozata szerint akár Strasbourgig is elmegy, ha nem lesz más választása. Itt ugyanis érzése szerint nemcsak róla, hanem minden szekuláris gondolkodóról szó van.

Rendkívül problémás, hogy a főváros azért küzd, hogy diszkriminálhassa a szekuláris gondolkodókat, és elnyomhassa a munkavállalókat”

– fogalmazott.

A Főváros az állam semlegességére hivatkozik, és fellebbez

A Főpolgármesteri Hivatal szerint azonban „az állam semlegességéből fakadóan ha valaki köztisztviselőként kezd tevékenykedni, akkor (…) tartózkodnia kell a vallási vagy világnézeti meggyőződéséből fakadó, nagy nyilvánosság előtti, éles és provokatív megnyilvánulásoktól, legyen szó bármelyik vallási közösség vagy éppen az ateisták meggyőződéséről. A köztisztviselők semlegességének és a pártatlanságának követelménye nem pusztán azt jelenti, hogy ezeket az értékeket a köztisztviselő közvetlenül nem sértheti meg, hanem olyan magatartást sem tanúsíthat, illetve olyan látszatot sem kelthet, amely kételyt ébreszthet a politikai közösség egyes csoportjaiban az iránt, hogy a köztisztviselő vagy rajta keresztül a munkáltatója a közügyek intézése során a pártatlanság és a semlegesség követelményei szerint jár el.”

Mindez nem jelenti azt, hogy a köztisztviselő a világnézeti meggyőződését ne nyilváníthatná ki, de ezt olyan formában kell megtennie, ami összeegyeztethető a köztisztviselő semlegességének és pártatlanságának követelményével – érveltek a hivatal részéről a fellebbezés, illetve az álláspontjuk mellett.

Nyitókép: Facebook

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jogász emberként elég felháborítónak tartom, hogy bíróság ad lovat a társadalom rombolása alá.
Mondjuk a Magyar Állam megsértette Kunbéla jogait, hogy nem kapott jó kitüntetést.
Picsába!

Szerintem is szándékosan elkurt felmondás volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés