Íme az idei balatoni lángosárak – települések szerint, részletes térképen

2022. június 19. 7:44
Emelkedett, de nem lőtt ki a lángos ára.

A Csodálatos Balaton június 14-én és 15-én mintegy 30 balatoni települést járt körbe, és hasonlította össze a lángosok árait. Összeállításukból kiderült, hogy rémhír volt az 1300 forintos lángos – a legtöbb helyen 800 és 1000 forint között mozog a sima ára, míg a sajtos-tejfölösért is maximum 1500-1600 forintot kérnek el.

A portál ugyanakkor beszámolt arról, hogy a legtöbb vendéglátós az emelkedő alapanyagárak miatt vélhetően a közeljövőben emeli még az árakat, de a baloldali politikusok által emlegetett összeget még akkor sem fogják sehol sem elkérni.

Sokan hungarikumnak tartják

A lángos egyes feltételezések szerint a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.

Ma már jellegzetesen magyaros ételnek számít, és bár nem szerepel hivatalosan a hungarikumok listáján, mégis sokan annak tartják

– írták.

Első írásos említése  a források szerint – az 1700-as évekből való, de története egészen a 14. századig nyúlik vissza, amikor a kenyérfogyasztás kezdett általánossá válni. Mivel a kenyérsütés nem volt mindennapos tevékenység, így a maradékból parázson sütve lángost készítettek, amely kitartott egészen a következő sütésig. A konyhatechnika fejlődésével a parazsat felváltotta a zsír vagy az olaj, a 19. századtól megjelent a sörélesztő, ami jelentősen csökkentette a kelesztés idejét. S mivel könnyen elkészíthető és nagyon ízletes, hamar elterjedt , vásárok, búcsúk kínálatának, strandbüfék választékának állandó részévé vált – derült ki a cikkből.

A térképet alább tekinthetik meg:

Forrás: csodalatosbalaton.hu

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Marjai János

 

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egészségtelen, viszont ha jól fokhagymázott, akkor egészségessé válik. Csak ezt szabad vásárolni, enni. Pont ennek az ára nincs adva.

Ezt csinálják nagyban is, az egész országgal.

Ha valaki 444-telex-hvg-t olvas (márpedig sajnos nagyon-nagyon sokan ebből táplálkoznak), akkor olybá tűnhet, hogy Magyarország a földi pokol, Észak-Korea...

:))))))))

Még, még, még!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés