A Fidesz felgyorsította az ellenzék Ki marad a végén? játékát

2022. június 17. 11:42

Pető Péter
24.hu
Ha nincs domináns világlátása, története az ellenzéknek, akkor lehetetlen politikai sikert elérnie.

„Ha a Fidesz belenyúl a választási szabályokba, akkor evidencia, hogy a saját politikai szándékait érvényesíti. Még kevesebb a kérdés, ha ehhez még az alkotmányhoz is hozzá kell nyúlni: az alaptörvény októberi önkormányzati választást ír elő, így előrehozásához ismét faragni kell a korszak leggumírozottabb gránitján. A hivatalos érvelés természetesen a költségek csökkentéséről szól, ami háborús időszakban pláne népszerű mondás, ám aligha van sok kötődése a változtatás valódi motivációjához.

Mi van most?

A jelenlegi politikai térkép szuperkedvező a Fidesznek. A Mi Hazánk parlamentbe kerülésének és erősödésének köszönhetően ismét megjelent a kormánypárt jobboldalán is egy ellenzéki erő. A tőle balra föllelhető szereplők pedig talán 2010 óta egyszer sem voltak olyan rossz állapotban, mint manapság, ami nem kis bravúr, ha megemlítjük, hogy azóta minden országgyűlési választás kétharmados Fidesz-sikerrel zárult. Az áprilisi összecsuklás után a megmaradt ellenzéki szavazók egy része is sietve söpört el a semmibe, a Kutya Párt vagy akár a Mi Hazánk felé, miközben a Fidesz is tovább erősödött. Azaz Orbánék föladata, hogy hozzávetőleg megtartsák, erősítsék a most kialakult modellt, ami azzal járna, hogy még a válságok okozta népszerűségvesztést, az abszolút többségi támogatás elpárolgását is simán kibírnák a jelenlegi választási rendszerben, olyan jelentős az előnyük.

Mi a fontos ebben a helyzetben a kormánypártnak?

Tehát a Fidesz elsőrendű érdeke, hogy megtartsa az ellenzék kétoldaliságát, azaz a Mi Hazánk erősödjön akár a középpártiságig (10-15 százalékra), miközben a baloldali ellenzék politikai, személyi, szervezeti problémái – így aktuális támogatottsági szintje is – megmaradnak. A jelenlegi tudásainkból az is következik, hogy ideális az a felállás, amelyben Gyurcsány Ferenc pártja a legnagyobb ellenzéki erő. A korábbi miniszterelnök elutasítottsága örökkévalónak látszik, népszerűségi mutatója idősorosan nagyjából egyenes vonal, hiába erősödött pártja az ellenzéki térfélen.”

Nyitókép: Közös alap borítókép

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudjuk, hogy a fidesz tehet arról, hogy az ellenzéknek nincs világképe:-)

Annyi és nem több. Valamint imádják az állami apanázst. Érdekes, nem nagyon tiltakoznak, talán érzik, hogy ez sem lenne szimpatikus a részükről.

De, nagyon kéne. Viszont soha nem lesz már:-(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés