Nyolcmillió ausztrált kérnek arra, hogy esténként két órára kapcsolják le a villanyt

2022. június 17. 6:43
Már Ausztráliába is begyűrűzött az energiaválság.

Ausztráliában már olyan szinten érezteti hatását az energiaválság, hogy az energiaügyi miniszter arra kéri a nyolcmilliós Új-Dél-Wales állam lakosait, hogy esténként két órára kapcsolják le a villanyt és más elektromos eszközeiket is – számolt be pénteki cikkében a Telex.

A portálon azt írják:  Ausztrália a világ egyik legnagyobb szén- és cseppfolyósított földgázexportőre, az ország áramtermelésének nagyjából 75 százalékát szénből biztosítják, és

ez a nem túl jó energiamix most komoly gondokat okoz.

A probléma elég összetett. Ausztráliában az év eleji áradások miatt két szénbányában is leállt a termelés, így Új-Dél-Wales legnagyobb széntüzelésű erőművének máshonnan kellett beszereznie az energiahordozót. Ez pedig nem is olyan egyszerű most, hiszen az orosz–ukrán háborúnak is köszönhetően kilőttek a világpiaci árak, és a beszerzés sem zökkenőmentes. Mindeközben Ausztrália széntüzelésű villamosenergia-termelő kapacitásának negyede nem üzemel váratlan leállások és tervezett karbantartások miatt.

A probléma tartós maradhat

Csütörtökön mindezek hatására az egekbe szöktek az árak az ausztráliai energiapiacon, ahol rövid úton fel is függesztette a kereskedést az Ausztrál Energiapiaci Operátor (Aemo). Chris Bowen energiaügyi miniszter is arról beszélt, hogy

akinek lehetősége van rá, este 6 és 8 között ne működtesse elektromos eszközeit.

A miniszter szerint el tudják kerülni a tartós áramkimaradásokat, és ezen az is segíthet, hogy néhány napon belül az egyik erőmű két blokkot is újra üzembe helyez. Ausztrália problémája viszont tartós maradhat, ha nem csökkentik a fosszilis energiahordozókra épülő áramtermelők arányát a megújulókkal szemben.

Nyitókép: Steven Saphore / AFP

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Borotválkozni hány naponként szabad?

Új Dél-Velszben magas hegyek, alpesi falvak vannak, ahol komolyan fűteni kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés