A logika lovagja

2022. június 15. 20:55

2022. június 15. 20:55
null

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban.

Május 25-én az Óbudai temetőben kísérték utolsó útjára tisztelői, munkatársai, tanítványai a 87 éves korában elhunyt Herczeg Jánost, a neves ismeretterjesztő újságírót, az Élet és Tudomány volt főszerkesztőjét, szerkesztőbizottsági tagját, a Magyar Rádió Gordiusz műhelyének egykori rovatvezetőjét – és nem utolsósorban kiváló matematikust, matematikatanárt, a logika és a logikai gondolkodásmód elhivatott képviselőjét.

„Sokan gondolják magukról – mivel a matematika megismerése manapság szinte kizárólag az iskolára korlátozódik –, hogy nem képesek elsajátítani a matematikai gondolkodásmódot; pedig ez a vélemény gyakran téves” – éppen fél évszázaddal ezelőtt fogalmazta meg ezt a mind a mai napig aktuális látleletet Herczeg János Bizám Györggyel közösen megjelentetett, Játék és logika, 85 feladat című könyve előszavában arról, hogy miért számít mumusnak a matematika sokak szemében.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív

Azért vélte, hogy ez az ódzkodás hibás gondolaton alapszik, mert szerinte a rossz tapasztalatok a matematika iskolai tanításának csak az egyik feladatköréhez kapcsolódnak: amely szerint e tudományterület oktatásának célja konkrét matematikai ismeretek elsajátítása. Márpedig az egymásra épülő ismeretekből áll, s ha valaki valahol elakad, vagy lemarad a tanulásban, kétségtelenül elveszítheti a fonalat.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. június 22. 15:35
Mióta a gyerekeimnek kellett segíteni a házit megoldani, azóta bennem is ez kristályosodott ki arra a kérdésekre, hogy miért is van szükség erre az egészre: "van a matematikának egy másik feladata is az iskolában: a logikus gondolkodás módszertanának a megismertetése."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik