Egy, csak egy

2022. június 14. 6:26

Hargitai Miklós
Népszava
Egyetlen ország van Európában, amelyiknek az irányítói a szédelgést külpolitikának nevezik.

„Egyetlen ország van Európában, amelyik nem igyekszik jóban lenni az eurázsiai kontinens második legnagyobb olaj- és gázvagyonát birtokló Norvégiával. Nemhogy nem igyekszik: kifejezetten keresi a lehetőséget, hogy a semmiért is konfliktust generáljon vele. Sőt, a semminél is kevesebbért – nagyjából mínusz hetven milliárdért (ennyit adna a norvég fél a hazai civilek közhasznú projektjeire, cserébe csupán annyit kérve, amelyet minden más támogatott tagállam esetében is: hogy ne a kormányhatalom döntse el, ki kaphat, és ki nem kaphat a pénzből).

Egyetlen ország van Európában, amely hosszú távon is szívesen fizet akár a tőzsdei (világpiaci) árnál is többet az orosz gázért, bőkezűen finanszírozva ezzel Oroszország Ukrajna ellen indított rablóháborúját. A tanulságos ellenpélda Bulgária, amely hajón érkező folyékony földgázt vásárol, egyharmaddal kevesebbért – no nem a mi gázárunknál, hanem annál a baráti árnál, amennyiért ők korábban az orosz gázt kapták.

Egyetlen ország van Európában, amelynek a miniszterelnöke a választási kampányban körbehaknizta a mindannyiunk adójából élő médiát azzal az állítással, hogy a rezsicsökkentés garanciája az „olcsó” orosz gáz. Mint mára kiderült, egyrészt a nekünk szánt orosz gáz nem olcsó, hanem minden bizonnyal a legdrágább Európában. Másrészt a rezsicsökkentés garanciája nem az ezek szerint méregdrága orosz gáz, hanem az időközben kivetett százféle különadó. A közpénzzel etetett sajtó hetekben mérhető műsoridőt áldozott a rezsihazugság felhangosítására április 3. előtt, ellenben egy másodpercet sem adott eddig a hamis mondatokat megcáfoló tények ismertetésére.

És egyetlen ország van Európában, amelyiknek az irányítói ezt a szédelgést értékmentes, érdekelvű külpolitikának nevezik. Annak ellenére, hogy a magyar emberek érdekeivel nyilvánvalóan ellentétes. És annak ellenére is, hogy egyáltalán nem értékmentes: a szóban forgó ország vezetése egyre látványosabban azonosul azzal a pusztító, perverz nacionalizmussal, amelynek a nevében Oroszország megpróbálja megsemmisíteni az ukrán nemzetet.”

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van olyan ország, amelyik szívesen venné, hogy ellenzéki civilek maguknak osztogassanak külföldi pénzt, amivel aztán finanszírozzák a kormányellenes akciókat?
A norvég Alap ezt szeretné. Ez nem beavatkozás más ország belügyeibe?

Nemzetközileg is megfigyelhető........
Ez azt bizonyítja, hogy félnek tőlünk, hogy egyre nagyobb teret nyerünk. Az unióban is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés