Stoltenberg Helsinkiben: Törökországnak legitim biztonsági aggályai vannak

2022. június 12. 18:17
A NATO-főtitkár szerint a madridi csúcs sosem lett határidőként megszabva a finn és a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban.

Legitimek a finn és a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban felhozott török biztonsági aggályok – közölte vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Finnországban tett látogatásán.

„Ezek legitim aggályok. Terrorizmussal és fegyverexporttal kapcsolatos kérdések

– mondta a NATO-főtitkár a Sauli Niinistö finn elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a finn államfő Naantaliban található nyári rezidenciáján. „Észben kell tartanunk, hogy Törökország szenvedte a legtöbb terrortámadást a NATO-szövetségesek közül” – hívta fel a figyelmet Stoltenberg.

Hozzátette, hogy a felek közötti egyeztetések tovább zajlanak, bár nem nyilatkozott az esetleges eddigi eredményekről. „A madridi csúcs sosem lett határidőként megszabva” – jelentette ki Stoltenberg a NATO június végén a spanyol fővárosban megrendezendő tanácskozására utalva.

Svédország és Finnország májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajnában indított orosz hadművelet nyomán.

Törökország azonban ellenzi Svédország és Finnország NATO-csatlakozását,

ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

(MTI)

(Fotó: Sauli Niinistö finn államfő /j/ és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kezet fog a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten az államfő nyári rezidenciáján, a Kultarantában, a délnyugat-finnországi Naantaliban 2022. június 12-én.MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A svédek, törökök és a kurdok viszonya sokoldalúan problémás:

https://www.middleeasteye.net/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés