Művészeti alkotás miatt tüntettek muszlimok Angliában (VIDEÓ)

2022. június 5. 15:31
A Lady of Heaven című, Mohamed próféta lányáról szóló alkotás verte ki a biztosítékot Blackburnben.

Mintegy 25 szunnita muszlim tüntetett az Egyesült Királyságban, Blackburn városában a hétvégén, amiért az egyik helyi filmszínház le akart vetíteni egy Mohamed próféta leányát ábrázoló filmet, amely a bírálói szerint „szélsőséges síita perspektívából” ábrázolja Fatimát – adta hírül  a Breitbart című amerikai lap hírportálja.

Az Eli King által 2021-ben rendezett, Lady of Heaven (A Mennyország úrnője) című filmet – amelynek forgatókönyvét a keményvonalasnak tartott, az iráni rendszerrel is szembenálló kuvaiti síita vallástudós, Jászir al-Habíb írta – egyébként Iránban betiltották. Sokan már korábban aggodalmuknak adtak hangot, hogy

a film feszültséget kelthet a szunnita és a síita muszlimok között.

A tüntetés egyik szervezője a sajtónak elmondta: a blackburni mozi a tiltakozás nyomán levette a filmet a kínálatáról, a filmszínház vezetősége azonban ezt nem erősítette meg.    

A brit Lancashire Telegraph című helyi lap jelentése szerint több brit településen rendeztek tüntetést a film bemutatása ellen. A filmet – a brit The Guardian című lap információi szerint – több muszlim országban is betiltották. A filmet egyebek között azért is bírálatok is érték, mert a negatív szerepeket mind feketebőrű színészekre osztották.

Nézze meg a film előzetesét!

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megnéztem az előzetest, ez egy hollywoody filmnek tűnik (stílusában). "művészi alkotás"-nak titulálni talán túlzás.

" Olyan film nem készülhet, amelyben a négerek csak negatív szereplőket játszanak."

Ezek hülyék mind. A film a közel-keleten játszódik, a Mohamed halála utáni időszakban. Mégis milyen szereplők legyenek benne, eszkimók?

Egyébként meg szépen előadja a toxikus maszkulinitás meséjét, amit egy erős nő legyűr az akaraterejével, szóval nem tudom, minek nyarvognak azon, hogy az arabok barnák. A metoo mércéjének megfelel, az meg, hogy nem csupa fehér férfi az ellenség, hát basszák meg, akkor ne a közel-keletről forgassanak filmet, hanem Európáról. Ja, de az meg túlságosan fehércentrikus. Hát akkor rohadjanak meg mind.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés