Június 4. Trianon máig ható trauma számunkra

2022. június 4. 19:52

Fodor Gábor
Facebook
Egyedül maradtunk 1918-ban. Egyedül maradtunk 1945-ben. És egyedül maradtunk 1956-ban is.

„Június 4. Trianon, a történelmi Magyarország felosztása, az Osztrák-Magyar Monarchia felszámolása máig ható trauma számunkra. Az ország területének és lakosainak sokkoló méretű elvesztése befolyásolta az egész XX. századi hazai politikát. A múlt század elképesztő drámái – az I. világháború (Trianonnal és az európai nagyhatalom, a Monarchia felszámolásával), a II. világháború (a német megszállással és a holokauszttal), majd a kommunista diktatúra (a szovjet megszállással és az 1956-os forradalommal) - szinte kibírhatatlan mennyiségű veszteséget és tragédiák sorozatát okozták nekünk.

Egyedül maradtunk 1918-ban. Egyedül maradtunk 1945-ben. És egyedül maradtunk 1956-ban is.

Minden felfoghatatlan mértékű csapásnál magányosan kellett elszámolnunk vélt és valós igazságainkkal, hibáinkkal és bűneinkkel.

Egy igazi sikert hozott nekünk a mögöttünk hagyott század: a rendszerváltást. 1989-90 megteremtette számunkra a szabadságot és a demokráciát, a piacgazdaságot, a szovjet megszállás végét, majd a NATO és az Európai Unió tagjává válást. Gazdasági fellendülést, gyarapodást, jogokat és méltó életet. Az egyetlen sikerünknél végre nem magányosan harcoltunk. Összefogtunk Közép-Európa népeivel a megszállók ellen, és kivívtuk függetlenségünket az Amerikai Egyesült Államok és Nyugat-Európa segítségével.

A mai évfordulón, amikor fájdalommal gondolunk az igazságtalan békeszerződésre, jusson eszünkbe ez is. Mindig kudarcot vallottunk magányosan. Sikert pedig akkor értünk el, amikor voltak barátaink és szövetségeseink. Sürgősen találjuk meg azokat, akikkel közösen tudunk fellépni elveink megtartása és érdekeink érvényesítése miatt. Nem harcolhatunk örökké az egész Unió ellen, nem veszíthetjük el a nemrég még szövetséges visegrádi országokat. Merjünk tanulni az elmúlt évszázadtól.”

Nyitókép: Fodor Gábor, Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A legfőbb siker lehetőségéről nem beszélsz. 1941-ben megoldottuk volna a kommunista kérdést, elmaradt volna a hidegháború , ami csak Amerikának 10 billió (10 ezer milliárd) dollárjába került, a kommunisták jó 120 millió 1941 utáni áldozata életben maradt volna.
Megoldottuk volna a beteges orosz terjeszkedési mániát is egy időre. Elmaradt volna a koreai meg a vietnámi háború, a kubai világháborúval fenyegető válság.
De a demokráciák megfúrták a lehetőség megvalósítását. Aztán itták a levét nagy kortyokban.

Egy ideig ünnepeinken háromnegyed magasságig lett felhúzva nemzeti lobogónk. Kerülhet az még magasabbra is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés